Perwoll Perwoll Perwoll

Pogosta vprašanja in odgovori

Kako lahko poskrbim za občutljive volnene tkanine (npr. angora ali kašmir)?

  • Izberite program za ročno pranje oziroma program za volno ali pa občutljive tkanine previdno operite na roko.
  • Izberite specialni detergent za občutljive tkanine, kot je Perwoll Care for Delicates.
  • Izogibajte se mehanskim pritiskom (gnetenje, ožemanje itd.).
  • Vodo iztisnite z brisačo.
  • Posušite razgrnjeno.

    Več zanimivih informacij, skupaj s koristnimi nasveti za volno, lahko najdete v Priročniku za volno.

Zakaj moram volno oprati s specialnim detergentom?

Volneni puloverji, jopice in šali se lahko pri pranju prepletejo. Zato potrebujete ustrezen pralni program in specialni detergent za volno. Perwoll Care for Delicates z balzamom za vlakna in izvlečkom bambusa z vsakim pranjem neguje vaša oblačila in jih hkrati naredi izjemno mehka.

Več zanimivih informacij, skupaj s koristnimi nasveti za volno, lahko najdete v Priročniku za volno.

Zakaj lahko volna postane prepletena?

Ko se volnena vlakna mehansko premikajo, na primer z drgnjenjem, ožemanjem ali stiskanjem, se drobni laski vlaken med seboj prepletejo. Pranje pri previsokih temperaturah lahko povzroči, da se volnena vlakna napihnejo. Če v tem primeru uporabimo univerzalni detergent oziroma detergent za barvno perilo, namesto da bi uporabili detergent za volno, tvegamo, da volno še bolj poškodujemo. S tem lahko tkanine poškodujemo oziroma v njih naredimo luknje. Zato vam priporočamo, da uporabljate Perwoll Care for Delicates.

Več zanimivih informacij, skupaj s koristnimi nasveti za volno, lahko najdete v Priročniku za volno.

Lahko volno operem v pralnem stroju?

Če je oblačilo označeno kot "primerno za strojno pranje" ali "volna za strojno pranje", potem ni težav. V tem primeru se lahko opere na strojnem programu za volno in traja približno 20 sekund. Zelo občutljiva volnena oblačila se lahko operejo tudi, če uporabimo "program za ročno pranje volne". Prosimo, da v tem primeru uporabite Perwoll Care for Delicates. Ustvari posebno peno, ki deluje kot gosta blazinica in oblačila zavaruje pred mehanskimi poškodbami, ki lahko nastanejo v pralnem stroju ali med ročnim pranjem.

Več zanimivih informacij, skupaj s koristnimi nasveti za volno, lahko najdete v Priročniku za volno.

Kako lahko poskrbim za odeje in oblačila s perjem?

Perje je izredno elastično. Ponuja "toplino brez teže", zato je neprekosljiv material za visokokakovostno posteljnino in topla, udobna zimska oblačila. Izdelke s perjem lahko na primer operete pri 30 °C s Perwoll Care for Delicates, pri tem pa izberete program za občutljive tkanine oziroma volno. Tekstil oziroma posteljnino, ki sta napolnjena s perjem, lahko posušite na zraku, tako da ju raztegnete na ravni površini ter občasno dvignete in pretresete. Lahko ju posušite tudi v sušilnem stroju pri nizki temperaturi.

Na kaj moram paziti pri pranju spodnjega perila in nogavic?

Spodnje perilo, hlačne nogavice in navadne nogavice so na splošno narejeni iz umetnih vlaken, kot so poliamid, poliester in poliakril, včasih pa vsebujejo še nekatera druga vlakna, na primer viskozo in bombaž. Ta vlakna imajo številne prednosti: Dobro ohranjajo svojo obliko, so odporna proti gubanju, enostavno se operejo, hitro posušijo in skoraj ne potrebujejo likanja. Barvni sintetični materiali se lahko operejo pri največ 40 °C, idealno s Perwoll Care for Delicates. Mokro perilo nato obesimo in počakamo, da se posuši, pri čemer se moramo izogibati premočni svetlobi. Perilo lahko likate pri nizki temperaturi, tako da pod izdelek namestite vlažno krpo.

Kako lahko poskrbim za lanene tkanine?

Lanene tkanine so narejene iz lanenih stebel; to je eno izmed najstarejših vrst vlaken. Ta material ima svetlečo se površino, je zelo vzdržljiv, se ne mucka in se ne umaže zlahka. Barvne, nebeljene lanene tkanine se najlažje operejo s programom za enostavno nego, in sicer pri največ 40 °C, pri čemer uporabimo Perwoll Care for Delicates. Lanena oblačila pred sušenjem razprostrite in jih obesite. Nikoli jih ne sušite v sušilnem stroju oziroma na močni sončni svetlobi. Lanena oblačila je najboljše likati na notranji strani, ko so še vlažna.

Kako lahko poskrbim za svilene tkanine?

Svilo pridobivamo iz zapredkov sviloprejk; je eno izmed najdragocenejših vlaken na svetu. Tekstil, ki je narejen iz svile, je treba pred pranjem razvrstiti po barvah, saj se lahko drugače obarva. Izberite program za volno oziroma občutljive tkanine pri 30 °C oziroma poseben program za svilo. Če na etiketi piše, da se lahko izdelki iz svile operejo na roko, jih morate oprati hitro in nežno v topli penasti vodi, ki ne sme presegati 30 °C. Pri tem se morate izogibati drgnjenju, ribanju, stiskanju ali ožemanju; uporabite lahko tudi poseben program za ročno pranje oziroma pranje volne. Svile nikoli ne namakajte oziroma ne pustite, da je dolgo časa v milnici. Izdelke iz čiste svile sušite na ravni površini, čeprav je svilene bluze in srajce najboljše sušiti na obešalniku. Izogibajte se radiatorjev in neposredne sončne svetlobe; svilo likajte na nasprotni strani, ko je še vlažna, in sicer pri nizki temperaturi.

Kako lahko poskrbim za funkcionalna športna oblačila, na primer jakne za deskanje oziroma tekaške hlače?

Oblačila za vse vremenske razmere, ki so iz membranskega tekstila oziroma mikrovlaken, je najboljše oprati s Perwoll Active & Sport. Uporabite program za občutljive tkanine z veliko vode in nizko hitrostjo vrtljajev.

Kaj lahko naredim pri neprijetnih vonjavah, če nosim sintetične materiale?

Tekstil, ki je narejen iz sintetičnih vlaken je najbolje oprati pri največ 40°C, in sicer s programom za enostavno nego in s Perwoll Active & Sport. Specialni detergent med pranjem prodre v vlakna in nevtralizira neprijetne vonjave. Oblačila nato enostavno obesite, da se posušijo. Izogibati se morate sušenju na neposredni sončni svetlobi.

Kako lahko operem občutljive tkanine iz viskoze?

Viskozna vlakna pridobivamo iz kemično spremenjenih naravnih materialov. Viskoza je zaradi svilnate teksture, lahkotnosti in nežnega poteka zelo priljubljena. Če etiketa dovoljuje, jo lahko brez težav operete v pralnem stroju. Viskoza je zelo občutljiva za mehanično delovanje med pranjem, zaradi česar je treba izbrati program za občutljivo perilo, boben pa je lahko napolnjen samo do dveh tretjin. Občutljiv tekstil potrebuje samo kratek ciklus pri nizki hitrosti vrtljajev; nato ga je treba obesiti, da se posuši (v nobenem primeru ne smemo uporabljati sušilnega stroja). Viskozna oblačila lahko likate, ko so še mokra ali pod vlažno krpo. Če se viskoza med sušenjem zguba, se lahko navlaži in nato zlika.

Lahko uporabljam Perwoll ReNew+ detergent za pranje perila za volnena in lanena oblačila?

Perwoll ReNew+ White je bil zasnovan posebej za nego vaših belih volnenih, lanenih, sintetičnih, svilenih in mešanih oblačil. Primeren je tudi za zavese: formula, ki ne vsebuje belil, zgladi naravna vlakna, ki so sčasoma zbledela, s čimer siva ponovno postane bleščeče bela.

Zakaj zbledela oblačila izgubijo svoj prvotni lesk?

Svetle in živahne barve lahko zaradi pogostega pranja sčasoma zbledijo. Nova linija Perwoll ReNew+, ki vključuje detergente za pranje perila ReNew+ Black, ReNew+ White in ReNew+ Color, vsebuje edinstveno formulo brez barvil. Vašim najljubšim oblačilom povrne prvotni lesk in živahne barve. Zbledela oblačila z vsakim pranjem oživijo in zažarijo v čudovitih barvah in visokem lesku.

Ali Perwoll ReNew+ vsebuje belilo oziroma barvila?

Linija izdelkov Perwoll ReNew+ ne vsebuje nobenih belil oziroma barvil – s svojo edinstveno formulo zgladi vlakna, ki so sčasoma zbledela in s tem odstrani sivi sloj ter tako ponovno oživi barve. Samo gladka vlakna lahko učinkovito odbijajo svetlobo in ponudijo doživetje živahnih barv.

Kako lahko osivelim belim oblačilom povrnem življenje?

Ne samo, da je treba vlakna belih oblačil očistiti, ostati morajo tudi gladka in kompaktna, zaradi česar odlično odbijajo svetlobo in so videti kot nova. Posebna formula detergenta Perwoll ReNew+ White zgladi vlakna, ki so sčasoma zbledela. Siva oblačila z vsakim pranjem ponovno oživijo in bele barve ponovno zasijejo. Formula ne vsebuje belila.

Kako lahko operem bele zavese, da bodo ponovno bleščeče bele?

S Perwoll ReNew+ White lahko zavesam povrnete prvotno belino in sijaj. Formula, ki ne vsebuje belila, je bila zasnovana posebej za nego belih oblačil iz bombaža, lana in sintetičnih materialov.

Kaj naj naredim, da bodo barve mojih oblačil videti kot nove?

Perwoll ReNew+ Color zgladi vlakna, ki so sčasoma postala pusta in zbledelim oblačilom povrne življenje. Samo gladka vlakna lahko uspešno odbijajo svetlobo in nudijo doživetje živahnih barv.
Perwoll ReNew+ Color hkrati preprečuje obarvanost in vaša oblačila Perwoll ReNew+ Color hkrati preprečuje obarvanost in vaša oblačila odene v sijoče barve. Vsebuje formulo brez barvil.