Skip to Content

Kavbojke hitre mode: ultimativni letalski popotnik

Na prvi pogled se morda zdi, da ima vaša zbirka kavbojk z Liz Taylor ali letalom A320 le malo skupnega, vendar to ne more biti dlje od resnice. Vsi trije slovijo po naklonjenosti do potovanj in daljših odprav. Želite izvedeti, koliko sveta so videle vaše kavbojke? Berite naprej in vse vam bo razkrito.

Predgovor: razdalja in hitra moda – zapleteno je

Hitra moda je po svoji naravi nekoliko manična. V prizadevanju, da bi v najkrajšem času in po najnižjih cenah dosegli čim bolj moden videz, gre za večno tekmovanje izpolnjevanja rokov, ki jih nikdar ne zmanjka. Stranski produkt vsega hitenja je, da se lahko manjše podrobnosti – na primer izvor materialov – izgubijo. Dejansko je v trenutku, ko v tovarno prispejo bale bombaža, ki se uporabljajo pri proizvodnji kavbojk, pogosto težko ugotoviti, od kod prihajajo. To je zato, ker se bombaž z več kmetij, pogosto iz več držav, zmeša, preden doseže prvo stopnjo postopka izdelave kavbojk.

Stvari še bolj zapletejo vsi drugi elementi, ki prispevajo k izdelavi kavbojk. Kosi, kot so elastan, sintetična barvila, zakovice, gumbi in zadrge, se zberejo z vseh koncev sveta in dodajo še več geografskih dvoumnosti. Kot rezultat, na čudovit dan, ko je prvič predstavljen v veliki blagovnici, povprečen par hitrih modnih kavbojk komaj ve, od kod je prišel, kaj šele, kako daleč je prepotoval.

Na pomoč prihaja statistika kavbojk hitre mode

Zaradi zapletenosti proizvodnega postopka je prevoženo razdaljo težko določiti. Vendar več številk približa sliko o tem, kako daleč prepotuje par modnih kavbojk v celotnem življenjskem ciklu izdelka.

Ein Paar Fast-Fashion-Jeans, das im Laufe der Produktion wahrscheinlich bis zu 60.000 Kilometer weit gereist ist

Samo osnove izdelave džinsa

Začnimo s 14.000 kilometri1. Tako daleč prepotuje povprečen par kavbojki hitre mode, če sledimo enemu mešičku bombaža s kmetije skozi postopek proizvodnje kavbojk do veleblagovnice. In čeprav je to približno enakovredna razdalja, ki jo povprečen Evropejec prevozi letno, še zdaleč ne predstavlja celotne slike.

Nekoliko več o postopku izdelave kavbojk iz džinsa

Če v izračun vključimo bombaž z vseh kmetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo kavbojk, se ta številka skoraj podvoji. Dodajte sintetično indigo barvilo, ki pripotuje iz Nemčije2, in številka se dvigne za najmanj 4.000 kilometrov. Džins s kakršnim koli raztezanjem, vključno z vašimi dobrimi prijateljicami, ozkimi kavbojkami, zahteva elastan in dodatnih 18.000 kilometrov, saj večino elastana proizvedejo v Braziliji.

Vključite dodatke hitre mode

Bakreni gumbi, zakovice, zadrge, bombažne niti in dodatna tkanina za žepne obloge morajo prispeti od daleč. Hkrati je treba za moden ponošen finiš pripeljati plovec iz Turčije2. Na koncu lahko pri ustvarjanju enega samega para kavbojk sodeluje kar do 15 držav in z vsakim dodatkom številka narašča3. Čeprav je številko težko natančno določiti, gre vsekakor za več kot 60.000 kilometrov – razdalja, ki jo v enem tednu neprekinjenih letov prepotuje eno najprometnejših evropskih potniških letal4.

Za nastanek modnih kavbojk poskrbi mnogo rok.

Eine Frau näht ein Paar Jeans, die im Laufe der Produktion durch tausende Hände gehen

Poleg tega, da prepotujejo ves svet na različnih prevoznih sredstvih, vaše kavbojke tudi stisnejo več rok kot diplomat na svetovni konvenciji. Ker je proizvodnja kavbojk še vedno precej odvisna od ročnega dela, pridejo vaše kavbojke hitre mode v življenju v stik z mnogo ljudmi. Od kmetov do voznikov, tovarniških in proizvodnih delavcev do tovornega osebja in vodstva; tudi po najbolj konservativnih ocenah se enega para kavbojk dotakne več kot 2000 rok – vsako leto pa je po vsem svetu prodanih 1,2 milijarde parov kavbojk5. To so trdna dejstva, ki jih je treba upoštevati.

Kavboje za razmislek.

Po vsem delu, ki ga opravijo, večina kavbojk hitre mode v evropski garderobi ne preživi več kot dve leti. Pravzaprav je bilo v času, ki ste ga porabili za branje tega članka, po Evropi v smeti odvrženih več kot 300.000 kilogramov tekstila6. Zato je trajnostna moda pomembna in zato bi morali slediti gibanju #RethinkNew.

Image credits
Header image: Stocksy
Close-up image of back pocket of jeans with pencils sticking out: Stocksy
Close-up image of jeans being sewed: Getty Images


Viri:

1.Številke so bile pridobljene iz kombinacije virov, vključno z:
Dobavna veriga kavbojk: ocena stroškov prevoza in porabe energije
(Michael Browne, Julian Allen, Skupina za študije transporta, Univerza v Westminstru, London, ZK)
Poraba energije v oskrbovalni verigi džinsa v Združenem kraljestvu
(Skupina za študije transporta, Univerza v Westminstru)
2. Geografije mode: poraba, prostor in vrednost
(Louise Crewe)
3. V izdelavo enega para kavbojk je lahko vključenih več kot 15 držav
4. 58.000 milj in 46 letov: teden dni v izjemnem življenju sodobnega letala
5. Analiza trga kavbojk iz džinsa
6. Težave modne industrije na kratko