Skip to Content

Oznake za pranje: ključ do pravilne nege

Čeprav pralni stroj opravi večino dela, morate pri pranju volne v stroju že vnaprej upoštevati nekaj pomembnih stvari. Korak za korakom vam bomo razložili, kako najbolje postopati.

Tipični simboli za nego na etiketi vašega oblačila

Prvi korak k optimalni negi tekstila – volna pri tem ni izjema – je pogled na etiketo ustreznega oblačila. Oznake za pranje, natisnjene na njej, ne dajejo le pomembnih informacij o samem pranju perila, pač pa tudi o negi po njem. Pravilna razlaga oznak za pranje in nego je zelo pomembna, zlasti za svilo in volno, torej občutljive tkanine.

Ročno pranje

Ta oznaka za pranje pomeni, da se oblačila lahko perejo le ročno pri največ 30 °C (prave nasvete za ročno pranje dobite pri nas) ali s posebnim programom za ročno pranje volne v stroju.

Nežen cikel pranja

Ta oznaka za pranje je značilen simbol za nego prefinjenih tkanin, kot sta svila in volna. Posebno obdelane volnene tkanine, ki imajo na nalepki »Woolmark« napotek »odporno na pranje v pralnem stroju« oz. »volna za pranje v pralnem stroju«, lahko preprosto operete na programu za volno ali na nežnem ciklu vsakega pralnega stroja in jih nato na kratko centrifugirate.

Ne prati

Ste opazili naslednjo oznako za pranje na etiketi vašega najljubšega volnenega puloverja? Tako označena oblačila se ne smejo prati niti ročno niti v stroju. V tem primeru je najbolje, da se obrnete na čistilnico.

Nežno posušite

Ta simbol za nego se ne nanaša na samo pranje perila, ampak na pravilno nego po njem. Oblačila s to oznako na etiketi lahko sušite v sušilnem stroju pri znižani temperaturi.

Ne sušiti v sušilnem stroju

Oblačil s tem simbolom za nego na etiketi ni mogoče sušiti v sušilnem stroju. Oblačila je najbolje položiti zglajena in jih pustiti, da se posušijo na zraku.

Likanje pri nizki temperaturi

Seveda na našem seznamu pogostih simbolov za nego volne ne smejo manjkati simboli za likanje. V skladu s tem simbolom za nego na etiketi je mogoče oblačila likati pri nizki temperaturi. Izdelke, občutljive na sijaj ali pritisk, je treba likati s suho likalno krpo ali po potrebi na hrbtni strani.

Ne likati

Ta simbol za nego ne pušča neodgovorjenih vprašanj: likanje ni mogoče. Najbolje je, da oblačilo zgladite in položite na ravno površino.

Pregled vseh oznak za pranje in simbolov za nego

Ali so na etiketi vašega oblačila druge oznake za pranje in simboli za nego, ki niso navedeni zgoraj? Potem si oglejte naš seznam, da izveste, kaj pomenijo.

Če je prikazana ta oznaka za pranje, lahko oblačilo perete pri običajnem ciklu pranja s temperaturo do največ 40 °C.

Ta oznaka za pranje pomeni, da je oblačilo mogoče prati pri običajnem ciklu pranja pri temperaturi največ 50 °C.

V tem primeru je pri normalnem ciklu pranja dovoljena najvišja temperatura 60 °C.

Oblačila s to oznako za pranje lahko perete na običajnem ciklu pranja pri temperaturi največ 70 °C.

Ta oznaka pomeni običajen cikel pranja pri temperaturi do 95 °C.

Ta oznaka za pranje označuje, da lahko oblačila perete na nežnem ciklu pranja (npr. program za enostavno nego ali občutljivo perilo) pri največ 40 °C.

Tudi ta simbol priporoča nežen cikel pranja (npr. program za enostavno nego ali občutljivo perilo), vendar največ pri 50 °C.

Operite kos oblačila s to oznako na nežnem ciklu pranja (npr. program za enostavno nego ali občutljivo perilo) pri temperaturi, ki ni višja od 60 °C.

Dve črtici pod koritom označujeta posebno nežen cikel pranja pri najvišji dovoljeni temperaturi 30 °C.

Oblačila s to oznako za pranje lahko vzdržijo temperaturo največ 40 °C v posebno nežnem ciklu pranja.

Ta simbol za nego označuje, da sme oblačilo povsem običajno v sušilni stroj.

Ko je mokro, perilo s tem simbolom poravnajte na senčnem mestu.

Tekstil s to oznako se najbolje suši na vrvi za perilo.

Ta simbol prav tako priporoča sušenje na vrvi za perilo, vendar na senčnem mestu.

Oblačila s temi informacijami na etiketi prav tako sušite na vrvi za perilo na senčnem mestu, vendar v mokrem stanju.

Kaj pomeni ta simbol za vas? Oblačilo mora biti poravnano položeno na senčno mesto, da se posuši.

Za sušenje mokrega perila v ležečem položaju mora oblačilo imeti ta simbol za nego.

Dve piki na likalniku pomenita, da lahko oblačilo likate le pri zmerni temperaturi, torej pri največ 150 °C.

Tri pike označujejo tudi zmerno vroče likanje, vendar pri največ 200 °C.

Če je na etiketi ta simbol za nego, se popolnoma vzdržite uporabe belila – perite samo s pralnimi praški za barvno in občutljivo perilo.

Oblačila s tem simbolom so manj občutljiva in lahko prenesejo obdelavo s klorovim in kisikovim belilom (npr. univerzalni pralni praški).

Ta oznaka pomeni, da je mogoče oblačila obdelati s kisikovim belilom (npr. z univerzalnim pralnim praškom).

Oblačil s tem simbolom se ne sme kemično čistiti.

Pri tem simbolu velja ravno nasprotno: oblačilo sme samo v kemično čiščenje!

Zdaj se malce zaplete: Oblačilo s tem simbolom na etiketi lahko očistite z ogljikovodiki, perkloretilenom in raztopinami R113 in R11.

Raztopine R113 in ogljikovodikov za oblačila s tem simbolom za nego niso težava.

Postopek mokrega čiščenja? Glede na to oznako brez težav!

V skladu s tem simbolom je dovoljeno čiščenje z ogljikovodiki, perkloretilenom ter raztopinami R113 in R11, vendar le pri omejenem dodajanju vlage in omejeni temperaturi.

Če na etiketi vidite ta simbol, lahko oblačilo očistite z raztopinami R113 in ogljikovodikov. Toda tudi tukaj upoštevajte omejitve dodajanja vlage in temperature.

Oznako za dovoljene postopke mokrega čiščenja že poznate. Ta simbol predstavlja le majhen dodatek: »Obstajajo omejitve glede dodajanja vlage in temperature«.

Pravilno polnjenje pralnega stroja

Ko so simboli za nego in pranje preverjeni, lahko pralni stroj napolnite. Pazite, da boben ni preveč poln, saj prevelika obremenitev povzroča veliko mehansko obremenitev tekstila med pranjem. Obstaja tudi tveganje, da se pralni prašek ne raztopi pravilno. Za vse fine tkanine, kot sta volna in svila, je treba boben vedno napolniti le do ene četrtine.


Naš nasvet
Pred pranjem:

  • Zaprite vse zaponke, pritiskače itd.
  • Izpraznite žepe
  • Oblačila obrnite tako, da je zunanja stran znotraj
  • Ločite temna in svetla ali bela oblačila, da se izognete možnemu razbarvanju

Izberite program pranja in temperaturo

Če na svojem volnenem oblačilu na etiketi najdete simbol za nego za ročno pranje, izberite program za ročno pranje na pralnem stroju in nastavite temperaturni regulator v skladu s priporočili za nego.

Če je bila etiketa že odtrgana in se ne spomnite več natančno navodil za pranje, prav tako izberite program ročnega pranja. Če želite ravnati povsem varno, nastavite temperaturni regulator na hladno pranje. Če je vaš tekstil izdelan iz volne, ki se lahko pere v stroju, ga operite v stroju na programu za volno ali občutljivo perilo pri temperaturi do 30 °C.


Naš nasvet
Če želite prati posebno občutljive tekstile, kot je kašmir, vedno uporabite program za ročno pranje in izberite hladno vodo.