Skip to Content

Daniela Salazar govori o trajnostni modi

Oblikovalka počasne mode Daniela Salazar se zavzema za sodoben slog z namenom in vestjo. Njeni pisani in brezčasni ročno izdelani modni kosi se ponašajo z ženstvenim pridihom in trajnostnim srcem. Z Danielo smo govorili o vseh vidikih navdiha, oblikovanja in mode – in zakaj bi potrošnike moralo skrbeti, kako je narejena ...

Zakaj je počasna moda pomembna?

Globalizacija nam je razkrila življenjske in delovne pogoje ljudi, ki proizvajajo naša oblačila, in škodo, ki jo proizvodnja povzroči našemu okolju. Kot potrošniki se moramo zavedati dejanske »cene« oblačila in tega, kako je narejeno, ter zahtevati bolj pravično proizvodnjo, kajti tisto, kar se odločimo kupiti, močno vpliva na spremembe, ki jih vidimo v modni industriji.

Pomembno je, da si vzamete čas, da se odločite, katera oblačila resnično potrebujete in kakšne ljudi ter podjetja boste podprli. Hkrati moramo ceniti in skrbeti za oblačila, ki jih že imamo. Na splošno moramo spremeniti pogled na svoja oblačila, ne da bi prispevali h goram odpadkov ali izkoriščanju ljudi.

Kje iščete navdih?

To je lahko zelo raznovrstno: arhitektura, umetnost, fotografija, skulpture, dobra knjiga in moda iz 50. in 60. let, pa tudi ideje iz krajev, kjer sem živela, in žensk, ki sem jih spoznala. Na koncu imajo moji kosi skupno minimalistično in ženstveno estetiko. Prav tako poskušam najti ravnovesje med izražanjem sebe in ustvarjanjem praktičnih oblačil za ženske, ki odražajo njihov slog, osebnost in kulturo. Te ideje rada mešam z ljubeznijo do barv, ki izvira iz mojih venezuelskih korenin, da ustvarim lahkoten občutek.

Kako ustvarjate oblačila počasne mode za svojo kolekcijo?

Moj ustvarjalni proces se je čez čas spremenil. Včasih sem ustvarila dve kolekciji na leto. Zdaj ustvarim manj kolekcij in namesto tega vsako sezono dodam nekaj novih kosov ali barvnih možnosti, tako da je to postalo bolj naraven postopek. Med letom shranjujem navdihe, proučujem, kateri kosi manjkajo ali jih je treba izboljšati in katere barve lahko dodam. Kar zadeva čas, je to odvisno od oblačila, običajno pa potrebujem nekaj tednov, da oblikujem nekaj povsem novega.

Kje najdete blago?

Zame ni pomembno samo najti blaga, ki mi je všeč, ampak tudi podjetje, ki ustreza najvišjim okolijskim in socialnim standardom. Sodelujem z lokalnimi evropskimi dobavitelji, večinoma iz Nemčije, pa tudi iz Romunije, Španije, Nizozemske in Francije. Od prvih kolekcij sta eni od najljubših konoplja in bombaž. V zadnjem času sem se odločila dodati surovine – tekstil, ki ostane po proizvodnji. Ponuja ekskluzivne materiale z edinstvenimi barvami in teksturami, hkrati pa poskrbi, da blago ne pristane na odlagališčih, in mu da drugo priložnost.

Vemo, da je nepošteno izbirati najljubše ... toda ali imate svoj najljubši kos oblačila?

Vedno je težko izbrati, saj v vsako oblačilo vložim veliko dela. Če moram izbrati, bi rekla, da je eden mojih najljubših top »Paloma«. Resnično predstavlja moj osebni slog, je zelo preprost, a v sebi skriva kompleksno arhitekturno konstrukcijo. Puloverji »Park« so popoln osnovni kos, ki sem si ga vedno želela v svoji garderobi. Je preproste oblike z lepimi barvami. Všeč mi je tudi, da je narejen iz konoplje, ki je veganska izbira na področju pletenin.

Imate kakšen nasvet za pranje oblačil počasne mode?

Močno priporočam, da oblačila počasne mode vedno perete v hladni vodi in jih sušite na zraku. Ne samo da je to bolje za okolje, ampak tudi podaljša življenjsko dobo oblačil. Popravilo je prav tako pomemben del življenja posameznega oblačila. Bolj ko imamo radi svoja oblačila in skrbimo zanje, dlje trajajo. Zato sem vsakemu kupljenemu kosu oblačila začela dodajati vzorec blaga, da bi spodbudila novega lastnika, da po potrebi oblačilo zakrpa.

»Ni dovolj samo iskanje kakovosti izdelkov, ki jih kupujemo, zagotoviti moramo kakovost življenja ljudi, ki jih izdelujejo.«

Image credits:
All images: Courtesy of Daniela Salazar