Skip to Content

Puloverji za pingvine: najbolj ljubek projekt predelave oblačil

Ste že slišali zgodbo o toplih mehkih pleteninah, ki so rešile prikupne pingvine? Ne, ne gre za neko noro modno blogersko fantazijo, to se je res zgodilo; predelana oblačila so imela pomembno vlogo pri reševanju življenj pingvinov, prizadetih zaradi razlitja nafte.

Naftni madež v velikosti poštne znamke je na žalost več kot dovolj, da ubije pripadnika majhne vrste pingvinov. Kako? Ker nafta povzroči, da se njihovo perje loči in zlije, pingvinu pa postane zelo hladno, postane težak in manj sposoben loviti hrano. Brez zdravljenja sčasoma umrejo zaradi izpostavljenosti in lakote.

Rešitev: predelani volneni puloverji za pingvine. Ko na primer z nafto prekritega pingvina sprejmejo na kliniko za divje živali v naravnih parkih otoka Phillip v Avstraliji, na pomoč priskoči volnen pulover, ki ptički prepreči, da bi nafto čistila s kljunom in jo pogoltnila, hkrati pa zagotovi osebju več časa, da pingvina dobro očisti.

Zadnje večje razlitje nafte se je zgodilo blizu otoka Phillip leta 2001, kjer je bilo prizadetih 438 malih pingvinov1. Zahvaljujoč trdnim prizadevanjem predelanih volnenih puloverjev za pingvine jih je bilo 96 % rešenih, rehabilitiranih in izpuščenih nazaj v naravo.

Nadaljujejo svoje dobro trajnostno delo

Srečen konec zgodbe je ogromen uspeh programa. Fundacija Penguin Foundation je bila preplavljena z več deset tisoč volnenimi puloverji za pingvine, zato so podpornike prosili, naj jih ne pošiljajo več.

Toda fundacija še naprej podpira ohranjanje pingvinov. S prodajo puloverjev za pingvine (ki so napačne velikosti, oblike, vrste volne) zbirajo sredstva za raziskovanje pravljičnih pingvinov, njihovo ohranjanje in kliniko za divje živali. Nekaj svojih predelanih puloverjev razdelijo tudi drugim centrom za reševanje divjih živali, kjer se pojavi potreba.

Ne nazadnje mali puloverji za pingvine svoje dneve zapolnjujejo kot izobraževalno orodje za poučevanje študentov in javnosti o trajnosti in uničujočih učinkih onesnaževanja morja in obal na divje živali in okolje.  Če razmišljate o tem, da bi podarili volnene puloverje drobnim pingvinom vaše dobrodelne organizacije, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj korakov, kako najbolje oprati vse volnene stvari.

Plonk listek za strojno pranje volne

Ne glede na to, ali gre za majčkene ali velikosti za odrasle, volnene puloverje moramo pravilno oprati. To storite na naslednji način:

  1. Preberite etiketo za vzdrževanje: Ne glede na to, ali volnena oblačila perete v pralnem stroju ali stvari raje počnete ročno, morate preveriti etiketo za vzdrževanje za morebitna posebna navodila. Običajno bo na njej navedeno, kakšno pranje je primerno.
  2. Uporabite mrežasto vrečko: Če že imate vrečko za strojno pranje občutljivih oblačil, jo je vredno uporabiti tudi za volnene kose. Čeprav mrežasta vrečka ni nujno potrebna, preprečuje, da bi se oblačila zataknila na druge predmete v bobnu in s tem morebitno škodo.
  3. Uporabite nastavitev za volno: Večina pralnih strojev ima posebno nastavitev za pranje volnenih oblačil. Če je nima, nastavite stroj na najhladnejšo nastavitev, da preprečite krčenje. Druga možnost je, da ima vaš stroj nastavitev za ročno pranje, ki je dovolj nežna za uporabo na volni.
  4. Dodajte detergent za pranje perila Perwoll Wool and Delicates Fibrecare Advanced. Detergent za pranje perila je posebej oblikovan za volno in občutljiva oblačila. S pokrovčkom in navodili izmerite, koliko detergenta potrebujete.
  5. Sušenje na zraku: Po pranju volnena oblačila obesite, da se posušijo na zraku. Ne uporabljajte sušilnega stroja: to lahko povzroči krčenje. Če je v izdelku iz volne odvečna vlaga, ga zavijte v čisto brisačo in dobro stisnite. Nato ga nežno raztegnite, da se posuši.

 Image credits:
Header image: Shutterstock
Image of penguin in pink pullover: Getty Images

Viri:
1. Pletenine za naravo

Pingvini so super, kajne? Veste, kaj je še precej dobro? Pet načinov, kako Perwoll prispeva k trajnosti. Preberi več tukaj.