Skip to Content

Razvoj mode: tri vrhunska vintage oblačila skozi čas

Ni tako velikega greha hitre mode, da ga naslednja generacija ne bi znova odkrila in ga prilagodila svojemu slogu. Mislili bi, da so naši predniki z žametnimi oprijetimi ogrlicami, dvojnim jeansom, supergami s platformo in neonskimi puhovkami naredili napako in da tisti, ki so prišli za njimi, teh napak ne bodo ponavljali. Žal je čas raven krog in modna zgodovina se neskončno ponavlja, zato so nam oblikovalci v letu 2019 znova ponudili najnovejše modne trende iz preteklosti.

V duhu počasne mode sprejemamo te znova odkrite trende in jih pozdravljamo v sedanjosti. Navsezadnje ni nič bolj trajnostnega kot ponovna uporaba starih oblačil, njihovo obnavljanje in posodabljanje na videz zastarelih stilov. To je zgodba o modnih oblačilih, ki so se uspešno obnovila, da bi še naprej bleščala in sijala.In the spirit of slow fashion, we embrace these rediscovered trends and welcome them to the present. After all, there is nothing more sustainable than revisiting old garments, updating them and lending a new lease of life to seemingly outdated styles. This is the story of fashion items that have successfully reinvented themselves to continue to dazzle and shine. 

Hlače na zvonec – od vrhunskih vintage do pravičnih, kavbojke, ki zasijejo

Hlače na zvonec nekoč:
Hlače na zvonec so bile videti elegantne na Jane Birkin v šestdesetih, seksi na Farah Fawcett v sedemdesetih in kul na Kate Moss v devetdesetih. Nato je oblika hlač, ki laska zadnji plati in podaljša noge, izginila za zelo dolgo. Vsakdo, ki se je že kdaj sprehodil po blatnem polju na festivalu (tukaj gledamo vas, ponočnjaki Woodstocka) ali je zaradi predolge hoje po njem obrabil rob hlač, ve, da hlače na zvonec niso najbolj praktična oblika kavbojk.

Hlače na zvonec danes:
Seveda to nikoli ni ustavilo nobene prave fashioniste in ni nobeno presenečenje, da so se hlače na zvonec končno vrnile. Po desetletjih oprijetega džinsa, džinsa z visokim pasom in fantovskih kavbojk so danes hlače, ki objemajo boke in podaljšajo noge, videti odlično na vplivnicah, kot so Gigi Hadid, Victoria Beckham in Kim Kardashian. Dejstvo, da je gospa Yeezy sprejela ta slog, nas takoj opozori, da gre za najnovejšo modo. Če imate v rokah par vrhunskih vintage kavbojk, imate srečo. Za največjo dolžino nog in dvig zadnjice jih nosite z ozko prilegajočimi se majicami in visokimi petami s platformo.

Kolesarske kratke hlače – najnovejši športno-lagodni trend

Kolesarske kratke hlače nekoč:
Kolesarske kratke hlače imajo nekoliko manj slavno zgodovino. Na kratko (igra besed je načrtovana), dolgo preden so izumili besedno zvezo športno-lagoden, so bile izključno praktično športno oblačilo. Niso bile nekaj, za kar bi mislili, da bo desetletja pozneje postalo retro modni trend. Lycro so pozdravili kot novost, ko so jo v sedemdesetih letih predstavili profesionalnim kolesarskim skupinam, nato pa je v osemdesetih počasi šla med amaterje. Šele v devetdesetih letih je vest o tej novi, raztegljivi, rahlo bleščeči tkanini prišla do modne množice, ki se je odločila, da jo sprejme in morda na žalost doda še kakšen kos na seznam hitre mode.

Kolesarske kratke hlače danes:
Saint Laurent, Stella McCartney, Alexander Wang in Chanel se strinjajo, da je čas, da dobijo kratke hlače drugo priložnost v središču pozornosti mode. Znane osebnosti in vplivneži so izkoristili priložnost, da svoje popolno napete zadnjice predstavijo v kratki, tesni in raztegljivi tkanini.

Stiliranje je vse. Predstavljamo vam tri osnovne videze, ki vam bodo pomagali zaokrožiti ta retro modni trend v slogu. Svoje kolesarske kratke hlače oblecite v pisarno s srajco in suknjičem (s pasom), ko se odpravite v klub, jih kombinirajte z ultra kratko obleko in si jih nataknite skupaj s kratko majico z vintage glasbeno skupino in jakno iz džinsa za pozni zajtrk čez vikend. Nadgradite vsak videz z vrhunskimi dodatki iz devetdesetih: v blago oblečeno elastiko za lase, torbico za okrog pasu in nogavičnimi čevlji.

Kratki topi – brezhibne trebušne mišice na način počasne mode

Kratki topi nekoč:
Kratki topi so bili v modi in izven mode, odkar je v šestdesetih letih kazanje kože postalo splošno sprejemljivo. Vendar pa so zlata doba golega predela pasu zagotovo devetdeseta, saj so najstniške zvezde, kot je Britney Spears, izpopolnile videz – in plesne gibe, ki so se z njim ujemali.

Kratki topi danes:
Glavna razlika v današnjem trendu kratkih topov? Gibanje pozitivnosti telesa in ogromno možnosti stiliranja sta prej zastrašujoč slog približala vsem oblikam in velikostim. Najboljše od vsega pa je, da gre nedvomno za vrhunsko vintage oblačilo, ki ga lahko dodate svoji garderobi počasne mode.

Image credits:
Header image: Nabile Quenum/Blaublut-Edition.com
Image of woman walking across the street in flared jeans:Alexandra Chaulaud/Blaublut-Edition.com
Image of woman in black bike shorts holding red bag: TheUrbanspotter/Blaublut-Edition.com
Image of woman in blue tied crop top: Frenchy Style/Blaublut-Edition.com

 

Osnovni modni kosi niso edini, ki doživljajo preobrazbo. Tudi Perwoll se razvija, da bi postal bolj trajnosten. Našo pot si oglejte tukaj.