Skip to Content

Preoblikujte: Kako najti svoj slog v treh preprostih korakih

Eden najlažjih načinov, kako narediti svojo garderobo trajnostno, je, da jo napolnite z oblačili, ki jih obožujete. Seveda morate nehati kupovati stvari, ki vam ne ustrezajo, pa tudi vsa oblačila, ki so zgolj sezonska ali slabe kakovosti. Vendar je pravi ključ do uspešnega trajnostnega prenavljanja vedeti, kateri kosi odražajo vaše bistvo – in se osredotočiti na iskanje takih kosov.

Za nekatere je osebni slog enostaven. Za druge niti ne. Ne glede na to, kam na spektru sodite, vam bodo ti trije koraki za iskanje sloga pomagali natančneje prilagoditi zavest o sebi in modi, da boste lahko utrdili svoj značilni videz.

1. korak: preoblikujte svoje razmišljanje

Na videz najpreprostejši korak na vašem osebnem potovanju preoblikovanja je lahko tudi najtežji. Ženska oblačila so pogosto oblikovana z mislijo na gledalca, in ne na uporabnika. Ženske so nagnjene k razmišljanju o tem, ali bodo njihove odločitve všeč drugim, in postavljajo svoj videz in želje drugih nad lasten okus in udobje. To se konča zdaj!

Namesto da bi se obračali na »strokovnjake« in se spraševali, kaj si bodo drugi mislili o tem, kako ste oblečeni, razmislite, kako se počutite. Začnite s svojim najljubšim oblačilom za lenarjenje. Mogoče ni videti sprejemljivo, toda zakaj ga imate tako radi? Je trik v barvi, tkanini ali kroju? Imate z njim vesele spomine ali ste nanj preprosto navezani iz nostalgije? Naredite si miselni opomnik vseh vidikov, zaradi katerih se počutite tako udobno v tem oblačilu, nato pa nadaljujte s svojim »samozavestnim videzom«. Mogoče je to vaša zanesljiva stara mala črna obleka, morda najljubša kombinacija kavbojk in lepega topa ali poslovna obleka. Ženske obleke, v katerih se ženske v resnici dobro počutijo, imajo veliko moč. Torej še enkrat, upoštevajte stvari, zaradi katerih se počutite dobro, ko nosite ta posebni slog.

Ko povežete vidike vsakega oblačila, ki ga že imate, se bodo začeli pojavljati vzorci. Se morda najbolje počutite v ohlapnih, opletajočih oblikah, toplih barvah in živahnih vzorcih? Ali pa se radi predstavljate v enobarvnih oblačilih, ostrih kosih in brezčasnih modnih klasikah? Karkoli odkrijete, je to šele začetek preoblikovanja vašega osebnega sloga.

2. korak: oblačila drugih žensk

Ravno ste se začeli odvajati od nasvetov o slogu drugih, zdaj jih uvajamo nazaj na vaše potovanje. Namesto da bi se ozirali na ženske, katerih slog občudujete, poiščite tiste, ki so dejansko takšne kot ve, in ugotovite, kaj v njihovem slogu vam je všeč. Nima smisla poskušati posnemati Audrey Hepburn, če ste visoka, aktivna oseba, ki ljubi naravo in superge. Prav tako ne boste nikoli Gwen Stefani, če ste introvert s pisarniško službo in sovražite pozornost. Ni treba, da so vaše modne ikone znane osebnosti. Poglejte svoje sorodnice, prijateljice, sodelavke, pa tudi ženske skozi desetletja, ki so delale na vašem področju – in pri tem delovale elegantno.

Namen te vaje ni v hlapčevskem sprejemanju modnih nasvetov vsakogar, temveč v pozitivnih vidikih oblačil drugih žensk in ugotavljanju, kako jih uporabiti za svojo osebnost, postavo in življenjski slog.

3. korak: nasveti za grajenje osebne garderobe

Ob upoštevanju vsega, kar ste se naučili o svojih željah glede sloga, se naučite več o zgodovini mode. Dober kraj za praktične nasvete za stiliranje so knjige, kot je Mali modni slovar: vodnik za smisel oblačenja za vsako žensko Christiana Diorja, zbirka esejev Ženske v oblačilih ali Mala črna knjiga sloga avtorice Nine García.

Ko se odločite za svoj slog in veste, kaj zajema, začnite graditi svojo miniaturno garderobo. Zavrzite vsa stara oblačila, za katera ste ugotovili, da ne ustrezajo vašemu osebnemu slogu, tiste, ki mu ustrezajo, pa postavite na mesto ponosa in določite niz pravil za nove nakupe. To je vaša garderoba, zato vi določate pravila (glejte prvi korak), le spoštujte jih. Več o bistvenih sestavinah trajnostne miniaturne garderobe najdete tukaj.

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of  woman looking through a rack of curated clothes: Stocksy
Image of two women in front of a roller-door wearing trendy outfits: Stocksy

Medtem ko prenavljate svojo garderobo, mi prenavljamo svoja prizadevanja za trajnost. Bi radi izvedeli več o tem, kaj počne in namerava Perwoll? Vse o tem preberite tukaj.