Skip to Content

OdvisNE zapravljivke – ne kupujte novih, preobrazite stara oblačila

Ne glede na to, kako udobni, laskavi in znani so vaši najbolj osnovni kosi garderobe – vsake toliko časa se bo pojavila bleščeča hitra moda in vas poskušala zvabiti k impulznemu nakupu. Tukaj je opisano, kako se upreti njenemu klicu in se namesto tega držati prenove vintage zakladov in rabljenih oblačil, ki jih že imate.

Ne pozabite na svoja rabljena oblačila

Pomislite na hitro modo kot na avanturo, nepomemben skok čez plot, ki vas bo pustila neizpolnjene in ki ga boste obžalovale, ko se vrnete domov v svojo garderobo, polno vaših najljubših starih oblačil. Zakaj bi kdaj prevarali prijetno volneno jopico, ki jo je izdelala vaša babica, kakovostne kavbojke, ki se popolnoma prilegajo, ali bombažno poletno obleko, ki je z vami prepotovala ves svet.

Enostavno je pozabiti na vrednost tistega, kar že imate doma, ko se soočite z vročo novo modno mačko. Lahko se kaže v obliki bleščeče zabavne obleke, ki vas poskuša zapeljati s svojo trendovsko silhueto in drsljivo tkanino. Ali pa se spogledujete z ironično majico s sloganom pop kulture, ki bo smešna za eno vročo minuto?

Poskusite si zamisliti svoja stara oblačila in si predstavljajte, da bi katero koli oblačilo iz svoje zbirke zamenjali s tem novim nakupom. Ugotovili boste, da nobena hitra moda ne bo – po besedah avtorice uspešnice New York Timesa Marie Kondo – »vzbudila veselja« tako kot zanesljiv tekstilni partner, ki vas je spremljal skozi vse vzpone in padce.

Preoblikujte svoje vintage zaklade

Z oblačili ste zgradili pomemben odnos; vaša skupna preteklost je napolnjena s spomini. Izkazala so se in natančno veste, kateri kosi najbolje sodelujejo med seboj. V tem poznavanju je udobje, vendar ste se morda začeli dolgočasiti?

 • Spremenite svojo modno rutino tako, da povabite na zmenek čisto vsak kos v svoji garderobi. Vsako oblačilo, od dolgočasne poslovne srajce do seksi majhne črne obleke, odpeljite po mestu, še posebej tista oblačila, ki so dogo samevala na spodnji polici omare.
 • Če menite, da bi vaša oblačila potrebovala posodobitev sloga, se lotite prenove, popravljanja in predelave. Ko se vaši zvesti spremljevalci pojavijo v novi trendovski luči, jih boste znova vzljubili

Uprite se skušnjavi

Priznajmo si – včasih gremo po nakupih samo zato, da bi lovili tisto posebno navdušenje, ki nam ga lahko prinese nov nakup. Veste, temu se z razlogom reče nakupovalna terapija! S temi pametnimi strategijami se odvadite odvisnosti od hitre mode.

 1. Kupujte izkušnje, ne stvari
  Namesto da bi svoj težko prisluženi denar porabili za garderobne zombije, ki bodo le redko ugledali luč sveta, ko se novost umiri, vlagajte v spomine, ki bodo trajali vse življenje. Recite ne novi obleki in lahko rečete da kuharskemu tečaju, dnevnim pohodom v gore ali vstopnicam za glasbeno predstavo. Redno se upirajte skušnjavam in vaši modni prihranki bodo kmalu povečali vaš limit za dopust. Bonus: Vsi ti dogodki, izleti in tečaji vam bodo omogočili manj prostega časa za nakupovanje oblačil – in manj skušnjav poceni modnih razuzdanih oblačil.  
 2. Bodite skopi
  Odpravite skušnjavo, tako da postanete največji skopuh na svetu. Če nikoli ne nosite s seboj kreditne kartice ali večje količine gotovine, se ne boste le izognili impulznim nakupom – dobesedno jih ne boste mogli opraviti. Biti brez denarja še nikoli ni bilo tako priročno.
 3. Vrhunski vintage namesto povsem novega
  Ni vam treba kupovati novih oblačil, da začutite navdušenje ob nakupovanju. Tudi oblačila, ki so nova za vas, bodo dosegla isti učinek. Morda se vam bo lov zdel celo večja nagrada. Vrhunski vintage butiki, bolšji sejmi in dobrodelne prodajalne, polne zakladov, ki čakajo na odkritje.

Skrbite za svoja rabljena oblačila

Če nameravate živeti srečno do konca svojih dni z oblačili, ki jih že imate, morate seveda poskrbeti, da bodo kar najdlje videti najbolje. 

 • Občutljive tkanine perite ročno
 • Zimska oblačila v poletnem času shranite v temnem in suhem prostoru
 • Obnovite vlakna rabljenih oblačil tako, da jih operete s Perwolllom.

Image credits:
Header image: Stocksy
Image of woman wearing a polka-dot dress: Getty Images
Image of woman shopping in a flea market: Getty Images