Skip to Content

Operite jih pravilno: vintage svilene obleke

Vintage svilene obleke so spet v trendu. Nič čudnega – ali obstaja kaj bolj seksi in ženstvenega? Ker se modna industrija počasi, a neizogibno zavzema za bolj trajnosten, družbeno ozaveščen pristop k nakupovanju, še nikoli ni bilo boljšega časa, da bi se izognili hitri modi znanih trgovin in se raje odločili za vrhunski vintage.

Ko najdete svojo novo najljubšo vintage svileno obleko, se najverjetneje sprašujete: »Kako za božjo voljo bom to oprala?« Še posebej, če gre za občutljivo tkanino, kot je svila, in obleka nima etiket za nego. Predstavljamo vam nekaj predlogov, kako lahko operete in kar najbolj ohranite svojo vintage obleko.

Preden operete svoje vrhunske vintage najdbe

Tudi vrhunska vintage oblačila so ... stara. To pomeni, da je lahko obleka, ki ste jo našli, krhka in ima lahko nepopolnost ali dve. Drugi izziv je, da morda manjka etiketa, kar bi vam olajšalo prepoznati tkanino. Če niste prepričani, ravnajte previdno.

Vintage materiali večinoma nimajo zaščitnih kemičnih prevlek, ki izboljšajo videz in zmogljivosti sodobnega tekstila. V starejših časih so bila oblačila pogosto narejena iz svile ali brokata, barvila niso bila vedno hitra, obrobe pa občutljive.
Prvo vprašanje je: »Ali je to svila?« Če niste prepričani, naredite test na dotik: tkanino podrgnite z rokami. Prava svila je izredno mehka in ima ob drgnjenju topel občutek. Nato tkanino potegnite skozi obroč: umetna svila se bo nabrala, medtem ko bo pristna svila zdrsela skozi. Če ima tkanina vzorec, preverite notranjo stran. Na pristni svili bo na eni strani viden vzorec, na drugi pa obris vzorca. Sintetična svila bo imela na eni strani vzorec, na hrbtni strani pa bo enobarvna.

Odvrzite hitro modo in se naučite skrbeti za svoja vrhunska vintage oblačila.

Kako najbolje skrbeti za vintage oblačilo, ki se že leta skriva v garderobi? Predstavljamo vam tri preproste korake, ki jih morate upoštevati za sijaj vrhunskega vintage oblačila:

  1. Pravilen izdelek: Večina vintage materialov se odzove na nežno ročno pranje. Za vsak slučaj začnite z nanosom občutljivega detergenta za pranje perila ob šiv, da vidite, kako reagira. Če se nabere ali barva krvavi, obleko odnesite v čistilnico.

    Nasvet: Vse madeže pred pranjem obdelajte z ustreznim izdelkom, na primer Perwoll Wool in Delicates Fibrecare Advanced, sicer se madež lahko hitro vtre v tkanino.

2. Nežno ročno pranje: Ko imate opravka s posebej občutljivimi ženskimi oblačili, je najbolje preskočiti pralni stroj. Namesto tega vlijte nekaj kapljic detergenta za pranje občutljivega perila v umivalnik, napolnite ga s hladno vodo in s staro svileno obleko počasi drsite skozi vodo. Vsaj dvakrat sperite, preden nežno iztisnete odvečno vodo. Opozorilo: tkanine nikoli ne zvijajte.

3. Sušite raztegnjeno: Ko je pripravljeno za sušenje – in še posebej, če je oblačilo težko – ga položite na ravno podlago in previdno razprostrite, da preprečite nastanek gub.

Kako oprati obleko iz neobčutljivih vintage materialov

Kaj pa, če vaša vrhunska vintage najdba ni svilena ali izredno krhka? Strojno lahko operete bombaž, lan, poliester, najlon in večino drugih sintetičnih izdelkov. Uporabite detergent za pranje občutljivega perila in pralni stroj nastavite na ročno pranje. Če pa je vaša obleka narejena iz krepa, pletenin ali navadne platnene tkanine, jo bo treba profesionalno očistiti. Občutljivo surovo svilo je tudi najbolje prepustiti strokovnjaku.

»Eleganca je edina lepota, ki nikoli ne zbledi.« – Audrey Hepburn

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of woman wearing a slip dress over a shirt: Nabile Quenum/Blaublut-Edition.com
Graphic of a handwash  symbol: Shutterstock