Skip to Content

Od starega do novega: Naredi sam s tehniko kintsugi

Ko je nekaj pokvarjeno, to navadno povezujemo z negativnimi mislimi – pokvarjene stvari so poškodovano blago, manj kot celota, nepopravljive. Tudi če raztrgano oblačilo popravimo, ga poskušamo obnoviti v nepoškodovano stanje, ga spet narediti celega in ga vrniti čim bližje svojemu popolnemu, neprekinjenemu jazu. Da bi v celoti sprejeli življenjski slog počasne mode, moramo spremeniti to miselnost. Raztrganine, luknje in druge pomanjkljivosti bi morali sprejeti kot naravni del (modnega) življenja in proslaviti njihovo lepoto tako, da bi iskali pametne »naredi sam« ideje za oblačila, namesto da jih izbrišemo.

Zakrpajte svoja oblačila s tehniko kintsugi – vpeljite wabi-sabi v svoje življenje

Zakaj ne bi sprejeli nove perspektive s spoznavanjem japonske umetnosti kintsugi? Starodavna japonska tehnika spajanja z zlatom, ki se uporablja za lončarstvo od 15. stoletja (ali morda celo dlje), temelji na filozofiji wabi-sabi, ki išče lepoto v polomljenih stvareh. V tradicionalni tehniki kintsugi usposobljeni obrtniki z zlatim lakom ponovno sestavljajo zlomljeno keramiko, porcelan in druge lončene predmete, da razpoka zasije kot čudovit okras in jo spremeni v zaželeno lastnost, in ne v nesrečo. 

Ko jo prenesete na svojo garderobo, vam tehnika kintsugi lahko pomaga preobraziti oblačila, ki so videla boljše dni in potrebujejo nekaj ljubezni. Če na nepopolnosti gledate kot na poglavja v fascinantni zgodbi svojih oblačil, ne pa na neprijetne pomanjkljivosti, lahko svoja oblačila dvignete na novo raven in stara oblačila znova naredite nova. Na primer, namesto da se trudite luknje in raztrganine popraviti in jih narediti nevidne, jih poudarite tako, da jih sami zakrpate in zašijete na način, s katerim ne boste le aktivni udeleženec njihove zgodbe, temveč boste neželene krpe spremenili v navdihujoče in unikatne modne kose.

Zwei Geishas in Japan als modische DIY-Inspiration

»Naredi sam« ideja: kintsugi korak za korakom

Iščete navdih? Naš preprosti videoposnetek in vodnik po korakih, ki ju je navdihnila tehnika kintsugi, vam pokažeta, kako enostavno je stara oblačila znova narediti nova.

You need to accept cookies to play this video

Zakrpajte svoje kavbojke s tehniko kintsugi – »Naredi sam« vodnik za oblačila

Kaj potrebujete:

 • raztrgane kavbojke (naše so se med pohodom ujele na bodečo žico)
 • pisano tkanino z vzorci (uporabili smo staro kuhinjsko krpo)
 • škarje
 • zaponke
 • pinceto
 • iglo in sukanec

 

Kaj narediti:

 1. Izberite del vzorca, ki se prilega vaši raztrganini 
 2. Po potrebi raztrganino povečajte, da boste popolnoma zajeli del vzorca, ki ste ga izbrali 
 3. Razcefrajte rob ob zaplati iz blaga.
 4. Blago z vzorcem pripnite na notranjo stran kavbojk, da podložite raztrganino
 5. Zašijte na svoje mesto
 6. Sprejmite lepoto nepopolnosti!"

Zašijte sami: zakrpajte karkoli v svoji garderobi s tehniko kintsugi

Vedno imejte v mislih, da je kintsugi veliko več kot le »naredi sam« ideja. To je miselnost, ki temelji na filozofiji wabi-sabi. Vaše nove stare kavbojke so čudovite zaradi – in ne glede na – njihove pomanjkljivosti. Presenetljivi »naredi sam« šivi na raztrganinah opozarjajo na njihovo zgodovino, in namesto da bi prikrili, kaj se je zgodilo z oblačilom, to pripoveduje svojo zgodbo.

To je odličen način, da stara oblačila znova naredite nova in jim daste novo priložnost za življenje. Tako lahko ostanejo v vaši garderobi še malce dlje. Še več, pisana nit, ki skriva raztrganino, vas bo vedno spominjala na zgodovino, ki jo delite s tem oblačilom.

Leiste deinen Slow-Fashion-Beitrag mit diesen Jeans im Kintsugi-Stil, die du selbst nähen kannst

Kaj potrebujete:

 • poškodovan kos oblačila (pulover, ki ga je pojedel molj, jopica z obrabljenimi rokavi itd.)
 • barvite ostanke blaga, čipke, našitke, bleščice, kamenčke ali kateri koli drug okras, ki ustreza velikosti luknje, raztrganine ali poškodbe
 • škarje
 • zaponke
 • iglo in sukanec, lepilo za tkanine ali likalnik

 

Kaj narediti:

 1. Izberite barve, vzorce in oblike, ki izstopajo
 2. Izberite okras, ki ustreza poškodovanemu delu, ali nit v presenetljivi barvi
 3. Na oblačilo nalepite, prišijte ali polikajte okraske in/ali z barvnimi nitmi v očarljivem vzorcu zašijte luknjo

Ponosno ga nosite!

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of two japanese women walking in traditional dress: Shutterstock
Image of jeans with embellishments around  holes: Shutterstock