Skip to Content

Pranje svile hkrati z zaščito tkanine

Ni veliko tkanin tako razkošnih kot svila. Nežno lesketajoča se lahka tkanina je videti še posebej dobro kot top ali šal. A svila ni le zelo plemenita: poleti lepo hladi, pozimi pa greje. Ena od pomanjkljivosti občutljivih naravnih vlaken pa je, da jih je v primerjavi z bombažnimi ali sintetičnimi nekoliko težje čistiti. V tem priročniku boste izvedeli vse o pravilnem, nežnem čiščenju svile, tako da bodo vlakna še dolgo obdržala svoj plemeniti lesk.

Kaj morate vedeti o svilenih tkaninah

Z etikete je razvidno, ali je oblačilo iz čiste svile ali mešanice vlaken z vsebnostjo svile. Značilne svilene tkanine so šifon, organza, saten, taft in buret. Vendar pa so nekatere od teh tkanin lahko iz umetne svile. Zato je priporočljivo, da posebno pozornost namenite sestavi tkanine oblačila. Naslednje velja za vse tkanine iz svile ali z vsebnostjo svile: ne izpostavljajte jih previsoki vročini. Svilena vlakna se pridobivajo iz kokona sviloprejke; podobno kot lase jih sestavljajo beljakovine, čezmerna toplota pa jih poškoduje. Poleg tega občutljivo naravno vlakno ne prenaša parfumov, dezodorantov, znoja in neposredne sončne svetlobe.

Priprava na čiščenje

Kratek pogled na etiketo z napotki za nego svile razkrije, ali je oblačilo mogoče prati ali ga je treba poslati v kemično čistilnico. Poleg tega je dobro opraviti barvni test. V ta namen potopite kosem vate v vodo z nekaj detergenta za občutljive tkanine. Nato z vlažno bombažno kroglico previdno namočite očem skrit šiv. Če se barva prime vate, je bolje, da oblačilo odnesete v kemično čistilnico in ga ne perete doma.

Pranje svile: v pralnem stroju ali ročno pranje

Svilo lahko perete v pralnem stroju, če ta deluje v načinu za občutljivo perilo. Na etiketi z napotki za nego je označena dovoljena temperatura pranja. Ta v nobenem primeru ne sme preseči 30 °C. Poleg tega je pomembno, da uporabite blag detergent, posebej primeren za svilo, kakršen je npr. Perwoll Wolle & Feines. Ne čisti le vlaken, temveč tudi poskrbi, da svilena tkanina dlje časa obdrži svojo lepoto.

Za ročno pranje velja naslednje: svilo svetlih odtenkov perete v mlačni vodi, temnejšo ali takšno s tiskanim vzorcem pa v hladni. Seveda je v tem smislu bistvenega pomena tudi ustrezen detergent. Med namakanjem naj bodo premiki oblačila stalni, a previdni, saj je mokra svila še zlasti občutljiva. Po največ petih minutah vzemite svilo iz kopeli in jo sperite s hladno, čisto vodo.

Odstranjevanje madežev s svile

Pri odstranjevanju madežev s svilene tkanine je najpomembnejše, da vedno operete celotno oblačilo, sicer lahko na tkanini nastanejo vodne lise. V nobenem primeru ne dovolite, da bi v stik s svilo prišlo belilo ali katerikoli drug odstranjevalec madežev, ki bi lahko napadel tkanino. Izogibajte se tudi drgnjenju madeža, saj s tem poškodujete svilo, v tem območju pa lahko tkanina tudi posvetli. V primeru obsežnejših ali temnejših madežev je priporočljivo, da oblačilo odnesete v kemično čistilnico.

Sušenje svile

Temperature v sušilniku so za svilo previsoke, zato jo sušite na zraku. Po pranju obleko položite na suho brisačo, jo previdno zavijte in nežno stisnite. Brisače in svile nikoli ne stiskajte ali celo ožemajte. Po opravljenem predhodnem sušenju brisačo ponovno zvijte, oblačilo pa odstranite in pustite, da se posuši na drugi brisači. Poskrbite, da oblačilo ni izpostavljeno neposredni sončni svetlobi.

Likanje svile

Etiketa z napotki za nego vsebuje podatke tudi o tem, ali je svileno oblačilo dovoljeno likati in pri kateri temperaturi. Na splošno velja: tkanine iz svile vedno likajte po notranji površini in jih ne škropite z vodo, kot bi to storili pri bombažnih in lanenih tkaninah.

Povezani članki

  • Perwoll Renew Wool

    Zglajuje vlakna in ohranja obliko vaših volnenih in ostalih občutljivih oblačil.

  • Oznake za pranje

    kaj pomenijo oznake na etiketah oblačil

  • Športni detergent: pravilno pranje funkcionalnih in športnih oblačil

    Tako pravilno operete športna in funkcionalna oblačila ter negujete tudi material.