Skip to Content

Polimeri

Ali bi radi na perilu imeli zaščitno plast po pranju, da se takoj spet ne umaže? To je zgolj ena izmed funkcij, ki se jih doseže s polimeri

Dobro je vedeti

Polimeri v detergentih opravljajo različne pomembne funkcije in pogosto omogočajo poseben učinek detergenta.

Primeri:

 • Sredstva proti penjenju: V električnih pralnih strojih uporaba površinsko aktivnih snovi za čiščenje ustvarja peno. Če odmerjate veliko detergenta, lahko to povzroči penjenje in razlitje vode iz pralnega stroja. Za nadzor nad penjenjem so dodana sredstva proti penjenju.
 • Zaviralci prenosa barvil: Pomagajo ohranjati izločeno barvilo stabilno v pralni tekočini in preprečujejo ponovno nalaganje barv na drug tekstil in obarvanje oblačil. Tipična uporaba sredstev za preprečevanje prenosa barvila je v barvnih detergentih.
 • Optična belila: Optična belila se uporabljajo v izdelkih za bela oblačila, da s fluorescenco povečajo svetlost, s čimer kompenzirajo porumenelost in omogočajo, da tekstil postane bolj bel.
 • Polimeri za sproščanje umazanije: Med pranjem se absorbirajo v vlakna in ustvarijo zaščitni sloj. V primeru novih umazanij z mastnimi madeži se odstranjevanje madežev močno izboljša.

Kako uporabljamo polimere?

Polimere uporabljamo za vse zgoraj navedene funkcije. Številni polimeri so dobro biološko razgradljivi, nekateri pa žal ne. Ker si naš oddelek za razvoj izdelkov nenehno prizadeva izboljšati naše formule in njihov okoljski odtis, si prizadevamo nadomestiti polimere z bolj biološko razgradljivimi, če lahko zagotavljajo podobno učinkovitost.

 • Trajnost je ključnega pomena

  Stremimo k temu, da je naša embalaža funkcionalna in primerna za recikliranje.

 • Pot izdelka

  Močan porast CO2 v ozračju povzroča segrevanje planeta in je glavni vzrok za podnebne spremembe.

 • Bodite del gibanja

  Skoraj 80 % porabljene energije in CO2 odtisa za namen pranja perila z detergenti, povzroča postopek pranja doma.