Skip to Content

Kako preiti na počasno – ultimativni vodnik po počasni modi

Ste se kdaj vprašali, kaj je gibanje počasne mode? Tukaj boste izvedeli, kako se je začelo, kdo v njem sodeluje in kaj ta besedna zveza v resnici pomeni.

Kaj je počasna moda?

Počasna moda je oblikovanje, izdelava in poraba oblačil na bolj ozaveščen in trajnosten način. Tako kot modna industrija ne more več prezreti svoje družbene odgovornosti, moramo tudi mi, potrošniki, bolj zavestno pristopiti k nakupu, uporabi in zavrženju oblačil. Minili so časi, ko smo lahko nakupovali zaradi nakupovanja samega, napolnili omare s poceni in veselimi oblačili, jih zavrgli, potem ko smo jih nekajkrat oblekli: zdaj že preveč vemo o tem, kako nastajajo, in o močnem vplivu, ki ga ima industrija na okolje.

Eine Slow Fashion Näherin bei der Herstellung nachhaltiger Kleidung

Počasna moda – odgovor na hitro modo

Počasna moda je odgovor na hiter pristop, ki ga modna industrija sprejema že leta. Če so blagovne znamke hitre mode odgovorne za izkoriščanje poceni delovne sile po vsem svetu in uporabo proizvodnih metod, ki škodijo ekosistemu1, je počasna moda zavezana pozornemu, trajnostnemu pristopu k okolju, ki stremi v prihodnost. Kot je leta 2007 zapisala Kate Fletcher, svetovalka in avtorica za eko tekstil: »Hitra moda v resnici ni hitrost, temveč pohlep: prodati več in zaslužiti več denarja.« Kosi hitre mode pogosto razpadejo po nekaj pranjih, zato moramo nadaljevati z nakupovanjem; počasna moda pa pomeni nakup manjšega števila kakovostnih oblačil in dobro skrb za oblačila, ki jih imamo lahko dlje časa.

Kdo je vključen?

Die Innenseite eines Slow Fashion Baumwollpullovers

Modna industrija se odziva na naraščajočo zavest potrošnikov2. Ne samo da nove pravične modne znamke trajnostno pristopajo k izdelavi oblačil, temveč vodilne svetovne blagovne znamke počasi, a zanesljivo stremijo k trajnosti. Mnogi se prilagajajo želji in potrebi po počasni modi z uporabo naravnih materialov, virov in delovne sile iz lokalnega okolja ter s povečanjem prizadevanj za zmanjšanje odpadkov2. Bistveno je, da je zdaj poudarek na kakovosti in trajnosti, ne pa na pridobivanju potrošnikov z najnižjimi cenami.

Kako lahko prispevam k počasni modi?

Ni časa, kot je sedanjost, da začnete s počasno modo – zakaj ne bi začeli zdaj? Predstavljamo vam seznam preprostih stvari, s katerimi lahko pozitivno prispevate k počasni modi:

  • Dobro si oglejte vsak kos oblačila, ki ga imate. Ne pozabite, da mora biti lastnina koristna, lepa ali imeti sentimentalno vrednost.
  • Razvrstite svoja oblačila na tista, ki jih cenite, tista, ki jih nosite včasih, in tista, ki jih nikoli ne nosite in jih nikoli ne boste nosili. Obdržite ljuba in podarite neljuba oblačila. Pri oblačilih, ki jih nosite včasih, je zadeva nekoliko bolj zapletena, vendar se prisilite, da jih razdelite na druga dva kupa. Vprašajte se ... ali res potrebujete še kakšno oblačilo? Bodite iskreni. Če je tako, kupite kakovostna oblačila iz naravnih materialov – ki v pranju ne bodo spremenila oblike in bodo trajala dlje.
  • Preverite etiketo, da vidite, kje je bilo oblačilo izdelano – ali je prepotovalo na tisoče kilometrov, da je pristalo v vaši garderobi?Omejite število podobnih kosov, ki jih imate: koliko sivih majic oseba res potrebuje?
  • Obdelajte madeže in zakrpajte luknje (nihče drug tega ne bo storil namesto vas).
  • Uporabite ustrezen visokokakovosten detergent za pranje perila: to je ključno za dolgo življenjsko dobo oblačil.
  • Predvsem pa ljubite svoja oblačila, nosite jih z veseljem – in ko iskre ne boste več čutili, jih podarite nekomu, ki jo bo.
Eine Grafik, die die Auswirkungen von Fast Fashion zeigt und erklärt, warum wir unsere Gewohnheiten an einen Slow Fashion-Lebensstil anpassen sollten.

Image credits
Header image: Stocksy
Image of woman sewing in studio: Getty Images
Image of clothing material tag: Gettty Images

Viri:
1. Prava cena hitre mode
2. Analiza industrije hitre mode

Sprememba ni vedno enostavna. Tega se zavedamo. Pri Perwollu smo na lastni poti k trajnosti. O tem si lahko preberete tukaj.