Skip to Content

Obrazi počasne mode: Kate Fletcher

Ko govorimo o gibanju počasne mode, se pogosto zapletemo v razprave o določenih izboljšavah, ki jih lahko naredijo glavni modni igralci in končni potrošniki, da bi zagotovili pravičnejšo in bolj trajnostno modno industrijo. Kaj pa, če na celotno stvar gledamo narobe? Kaj pa, če tudi najbolj elegantni eko bojevniki ne morejo videti vseh organskih dreves modnega gozda? Kate Fletcher to zagotovo misli – in ko govori ženska, ki je skovala izraz »počasna moda,« bi morali vsi prisluhniti.

Upočasnitev ni definicija počasne mode

Profesorica trajnosti, oblikovanja in mode v Centru za trajnostno modo na Univerzi za umetnost v Londonu je znana kot raziskovalka, pisateljica in govornica o vseh vidikih počasne mode. Še pomembnejše pa je, da je bila prva, ki je uporabila izraz, ki se je uveljavil kot stalni pojem v oblikovalskem slovarju. Delno je definirala počasno modo v nasprotju s hitro modo in hitrost označila za »odločilno značilnost današnje tekstilne in oblačilne industrije«.

Vendar Fletcherjeva išče najpogostejše rešitve za »tehnične težave« hitre mode. Čeprav so prehod na organska vlakna, izplačevanje poštenih plač in splošno izboljšanje delovnih pogojev koraki v pravo smer, v bistvu to ni tisto, kar v resnici pomeni počasna moda. Za Fletcherjevo počasna moda zajema veliko več kot le upočasnitev. Ideal kakovostnejših oblačil, izdelanih v poštenih pogojih v manjših količinah, je osnova njene filozofije, in ne njen končni cilj. Če še naprej kupujemo velike količine mode – tudi pravične, organske, trajnostne mode – pravega problema ni mogoče rešiti. Da bi se tega resnično lotili, moramo premisliti o lastnem odnosu z oblačili, ki jih nosimo.

Onkraj potrošništva: preoblikovanje počasne mode

Najpomembnejša teoretičarka počasne mode želi, da bi njeno zamisel manj povezovali z oblačili in načinom njihove izdelave ter bolj z načini interakcije ljudi z njimi. Če bi na novo opredelili modo kot vse načine, kako uporabljamo, prilagajamo, spreminjamo in se nagibamo k oblačilom, ki jih imamo, smo lahko veliko več kot potrošniki. Če spremenimo svojo perspektivo, nismo več pasivni potrošniki trendov in stilov, ki jih narekujejo blagovne znamke in oblikovalci. Namesto tega naša izkušnja počasne mode postane aktivna in osebna, saj neprekinjeno oblikujemo vsako posamezno oblačilo, dlje ko ga imamo v lasti in ga nosimo.

Poleg njenih publikacij, tako akademskih kot priljubljenih, projekti Kate Fletcher nazorno ponazarjajo, kako je teorija počasne mode videti v praksi. Za revijo »Lifetimes« je z raziskovalno partnerico Mathildo Tham prosila ženske, naj vodijo modne dnevnike, izberejo svoja najljubša oblačila in oblačila, ki jih nikoli niso nosile, in dokumentirajo rituale okoli pranja perila. Dobljeni podatki so jima pomagali razviti prihodnje scenarije okoli hitrih in počasnih oblačil, ki se bolj osredotočajo na dejanja hranjenja, izbiranja, nošenja in nege oblačil.

Vsi bi morali razmisliti o svoji lastni vlogi v življenju svojih oblačil, vključno s stvarmi, ki jih že počnemo, pa tudi tistimi, ki jih lahko in bi morali narediti, da bi oblačila trajala dlje. Po besedah Kate Fletcher je to začetek poti do prave počasne mode.

Image credits
Header image: Courtesy of Kate Fletcher