Skip to Content

»Naredi sam« ideje za oblačila s tehniko kintsugi: kako zakrpati volneni pulover

V prvem članku naše serije o »naredi sam« idejah za oblačila, ki jih je navdihnila japonska umetnost kintsugi, smo razložili, kako se filozofija wabi-sabi, ki lepoto išče v polomljenih stvareh, lahko vključi v življenjski slog počasne mode. Preberite več o ozadju in o tem, kako zakrpati raztrgane kavbojke v stilu kintsugi, tukaj.

Med brskanjem po naših najljubših osnovnih kosih garderobe bomo z vsakim novim člankom v tej seriji raziskovali, kako lahko uporabite isto idejo z različnimi tehnikami za poklon lepoti majhnih pomanjkljivosti.

Ideja za »naredi sam« oblačila: Kintsugi tehnika krpanja volnenega puloverja

Naš drugi videoposnetek in vodnik po korakih, ki ju navdihuje kintsugi, vam pokažeta, kako enostavno je stara oblačila znova narediti nova, ne da bi morali sami znati šivati.

Volna je dragocen naravni vir in čudovita, vsestranska vlaknina. To je material, nagnjen k obrabi, zatikanju in moljevim luknjam – vendar je tudi precej enostaven za popravilo. Tradicionalne metode popravila volne, kot je krpanje, se trudijo biti »nevidne«, vendar po navadi sledi popravila ostanejo. Poleg tega popolno krpanje zahteva veliko spretnosti in potrpljenja. Če sami ne znate šivati, so rezultati verjetno precej slabi. Polstenje našitkov iz surove volne je zabavna in enostavna alternativa krpanju. Naj bodo neujemajoči se našitki značilnost, ne napaka – v duhu tehnike kintsugi. Sledite našemu preprostemu »naredi sam« videu.

Zakrpajte svoj volneni pulover s tehniko kintsugi – video in navodila po korakih

You need to accept cookies to play this video

Kaj potrebujete:

  • volneni pulover z luknjami (našega so pojedli nadležni molji)
  • en komplet za popravilo surove volne Woolfiller
  • iglo za polstenje (vključena v komplet)
  • blok pene (vključen v komplet)

 

Kaj narediti:

1. Izberite kontrastno barvo volne ali več barv. Ne pozabite, da pomanjkljivosti oblačila ne poskušamo prikriti. Namesto tega jih spreminjamo v lepo in drzno značilnost.

Schritt 1: Frau wählt blaue Wolle, um ihre gebrauchten Kleider wie neu zu machen

2. Postavite blok pene pod luknjo.

3. Odtrgajte majhen košček volne – začnite z manj, kot mislite, da boste potrebovali. Pozneje lahko vedno dodate več.

Schritt 3: Frau reisst Wolle ab, um ihre DIY-Mode-Idee umzusetzen

4. Surovo volno držite na mestu neposredno nad luknjo in jo začnite potiskati skozi okoliško volno z majhnimi vbodi z iglo. Pazite na prste!

Schritt 4: Frau benutzt eine besondere Technik, um die Wolle in das Loch zu stopfen

5. Vsake toliko časa lahko enakomerno potisnete robove surove volne navznoter, da ustvarite obliko kroga ali po potrebi dodate več volne.

6. Premaknite se na naslednjo moljevo luknjo z drugo barvo. (Na zadnjem delu vratu smo v enaki barvi zakrpali majhno raztrganino, na katero nismo želeli opozarjati.)

7. Ponosno ga nosite!

Zašijte sami: drugi »naredi sam« puloverji, ki jih navdihuje kintsugi

Seveda metoda Woolfiller ni edini način, kako stara oblačila spet narediti nova. Predstavljamo vam nekaj nadomestnih idej za »naredi sam« oblačila za poškodovane volnene puloverje.

  • Namesto da bi uporabili metodo polstenja volne za krpanje moljevih lukenj, jih lahko zakrpate s prejo v kontrastni barvi. Ker ne poskušate popravila narediti nevidnega, vam ni treba posvečati toliko pozornosti popolnim šivom.
  • Na vsako moljevo luknjo prišijte privlačen gumb, bleščice ali majhne bisere in dodajte dodaten okrasni element.
  • Če so luknje na komolcih, dodajte zaplate za eleganten »knjižničarski« videz. Kliknite tukaj za »naredi sam« video, ki prikazuje, kako to naredite.