Skip to Content

Ideja za »naredi sam« obleko: olepšajte madeže s tehniko kintsugi

V četrtem delu naše »naredi sam« video serije počasne mode vam prikazujemo tehniko kintsugi, ki je dosegljiva, tudi če sami ne morete šivati in nimate »naredi sam« veščin. Če želite izvedeti več o japonski umetnosti kintsugi in filozofiji wabi-sabi, si oglejte ta članek, v katerem smo vam pokazali, kako zakrpati raztrgane kavbojke v stilu kintsugi (za to potrebujete vsaj malo znanja šivanja). V drugem delu nadaljevanja smo z nekaj pomoči tehnike kintsugi razložili, kako zakrpati luknjo v volni brez šivanja. Tretja epizoda je predstavila, kako na način, ki ga je navdihnil kintsugi, okrasiti raztrganino v blagu z zlato barvo, ki ne zahteva šivanja, temveč mirno roko in ustvarjalno oko.

Zdaj vam lahko najpreprostejši vodnik pomaga rešiti vašo najljubšo obleko za zabave, četudi sami ne znate šivati!

»Naredi sam« kintsugi brez šivanja: kako okrasiti obleko z madeži

You need to accept cookies to play this video

Kaj potrebujete:

  • obleko s trdovratnim madežem (mi imamo kapljice kave)
  • okraske, ki se polikajo
  • likalnik
  • kos navadne bombažne tkanine za zaščito vaše obleke pred vročino

Kaj narediti:

1. Izberite okras, ki je nekoliko večji od vašega madeža, vendar ga ne prekriva v celoti. Izbrali smo zvezde, a tudi oblike cvetov bi lepo delovale.

2. Okraske, ki se polikajo, postavite na madež(e), ne da bi jih prekrili. Ne pozabite, da teh pomanjkljivosti ne želimo skriti (to ne bi bilo v duhu tehnike kintsugi).

Schritt 2: Eine Frau legt Aufbügel-Deko auf die Flecken auf ihrem Kleid, um ihr Outfit wie neu aussehen zu lassen

3. Polikajte na desni, nato na levi strani, da aktivirate lepilo. Kos bombaža uporabite, da preprečite, da bi likalnik in okraski poškodovali vašo obleko.

4. Ponosno ga nosite!

Schritt 3: Eine Frau bügelt die Deko auf, um ihr Slow-Fashion-Projekjt abzuschließen

Več načinov za okrasitev madežev, ki jih navdihuje tehnika kintsugi

Seveda zgoraj prikazani »naredi sam« ni edini način, s katerim se lahko poklonimo metodi kintsugi, s katero smo staro obleko z madeži spremenili v novo in lepo umetniško delo. Tu je nekaj alternativ, čeprav morate za nekatere od njih znati šivati.

  • Za manjše madeže, kot so kavne kapljice na naši obleki v videu, lahko poskusite z likanjem ali šivanjem posameznih »cvetnih lističev,« da obdate »cvetni madež«.
  • Če imate umetniško žilico, lahko pobarvate okoli madeža. Morda ima madež smešno obliko, ki vas navdihuje.
  • Večji, izprani madeži so lahko izhodišče za učinek akvarela ombré. Preprosto nanesite različne »madeže« z razredčeno barvo za blago, ki posnemajo velikost in obliko madeža ali se ujemajo z njegovo barvo. Več je več!