Skip to Content

Počasna moda: razloženo

Naša odločitev, da kupujemo manj novih oblačil in bolje skrbimo za tista, ki jih že imamo, se morda sliši kot majhna kapljica v oceanu hitre mode, vendar lahko vsak izmed nas prispeva k uspehu gibanja počasne mode. Čas je, da zmanjšamo svojo mrzlično porabo oblačil in postanemo bolj pozorni na to, ne samo kaj, ampak tudi, kako nosimo svoja oblačila.

Trenutno se v modnem svetu uveljavlja več gibanj počasne mode. Oglejmo si, kako so si različna in hkrati povezana med seboj. Spoznajte trajnostno modo z razumevanjem najpomembnejših modnih besed in njihove filozofije.

Kaj je trajnostna moda?

Trajnostna moda se pogosto uporablja kot sinonim za eko ali organsko modo. Lahko je, ni pa nujno omejena na do okolja prijazen tekstil in pogosto gre z roko v roki z oznakami, kot je veganska/živalim prijazna moda. Včasih je izdelana iz recikliranih vlaken ali predelanih oblačil, toda če je narejena iz nič, se v skladu z določenimi smernicami1 ustvari trajnostni način, ki omejuje uporabo pesticidov, herbicidov in strupenih barvil. Vendar samo zato, ker ima oblačilo ekološko oznako, ne pomeni, da je nesporno dobro za okolje. Večina od nas se zaveda, da je hitra moda umazana industrija2, toda tudi eko moda lahko prispeva k onesnaževanju naših oceanov. Ko mikroplastika iz sintetičnih vlaken doseže naše vodne poti, obstaja verjetnost, da bomo dejansko jedli svoja oblačila3. Uporabite pralno vrečko GUPPYFRIEND, da bodo vaša oblačila prijazna do narave in oceanom, od tovarne do pranja.

Usmeritev trajnostne mode k pravi ceni: vpliv mode na okolje. Obravnava vprašanja, kot so onesnaženje, ki ga povzroča proizvodnja, nečiste vode pri pranju in odpadki, ki nastanejo zaradi zavrženih oblačil.

Kaj je pravična moda?

Eine Frau hält ein cremefarbenes Stück Fair-Fashion-Stoff

Pravična moda je iskanje boljšega ravnovesja med tem, kar želimo in kako to ustvarimo. Združuje željo po izločitvi človeškega trpljenja in izkoriščanja iz proizvodne verige4. Gibanje pravične trgovine podpira proizvajalce iz nerazvitih držav in jim zagotavlja poštene plače ter zaščito pravic delavcev. Spodbuja tudi sistemske spremembe, ki delavcem omogočajo večjo zastopanost, in proizvodne metode, ki zmanjšujejo vpliv na okolje, kar povezuje s trajnostno modo. Ekološko izdelana oblačila so dobra za naš planet, natančneje pa zmanjšujejo vpliv mode na okolje v državah, kjer gojijo bombaž, barvajo džins in kjer delavci prihajajo v stik s kemikalijami, ki se uporabljajo v proizvodnji tekstila.

Usmerjenost pravične mode k pravi ceni: vpliv mode na ljudi, ki jo proizvajajo. Obravnava vprašanja, kot so izkoriščevalske plače, nevarni delovni pogoji in gospodarske neenakosti med državami proizvajalkami in potrošnicami.

Kaj je počasna moda?

Počasna moda je splošen izraz za vsa ta gibanja. Zahteva trajnost znotraj modne industrije, vendar je to tudi nekaj, česar del smo lahko vsi. Gre le za povezovanje pik.

Cilj počasne mode je povečati socialno ozaveščenost vseh v modni verigi, od oblikovalcev do potrošnikov, da se bolje zavedajo prave cene tekstilne industrije5 za delavce, skupnost in okolje.

Tisti, ki se ukvarjamo s porabo oblačil, lahko ravno tako veliko spremenimo. Zakaj ne bi namesto kupovanja masovno izdelanih oblačil dali druge priložnosti za življenje vintage oblačilom. Bolj se osredotočite na kakovost kot na količino: kakovostnejša oblačila trajajo dlje in kupujte samo oblačila, ki jih imate radi (in jih potrebujete!). Ne nazadnje, bodite prijazni do svojih oblačil in nagradila vas bodo s tem, da bodo trajala dlje.

Eine Frau wird Teil der Fair-Fashion-Bewegung, indem sie näht

»V naših oceanih vsako leto konča približno 8 milijonov ton plastike, kar je enakovredno 15 vrečam, napolnjenimi s plastiko za vsak meter obale na svetu.« - Bernard Merkx, soustanovitelj iniciative Oceani brez odpadkov.

5 nasvetov, kako oblačila obdržati dlje (in zmanjšati onesnaževanje z mikroplastiko)

  1. Pri hladnem pranju je manj verjetno, da se bodo sprostila plastična vlakna.
  2. Izdelki Perwoll so prijaznejši do oblačil.
  3. Napolnite pralni stroj in uporabljajte centrifugo na nižjih vrtljajih.
  4. Sušite na zraku, in ne v sušilnem stroju.
  5. Flis perite od znotraj navzven ali v posebnih vrečkah za pranje.

Kako počasne so vaše modne izbire?

Image credits
Header image: Getty Images
Image of clothes rack with 100% Organic tag: Fotolia
Image of woman holding elegent piece of fabric: Stocksy
Image of woman pinning fabric: Stocksy

Viri:
1. Trajnostna oblačila: praktični vodnik za izboljšanje trajnosti in kakovosti oblačil
2. Novo tekstilno gospodarstvo: preoblikovanje poročila o prihodnosti mode
3. Naša oblačila so bolj kot kadar koli prej izdelana iz plastike
4. Pravična moda: trajnostni slovar
5. Prava cena hitre mode