Skip to Content

Opremite se: kako kupovati vintage oblačila

Le malo izkušenj je tako zadovoljivih kot najdba kosa vrhunskega vintage oblačila, tistega drobca zlata, ki čaka na odkritje. Vendar to ni vedno enostavno. Včasih se lahko po brezplodnih urah prebiranja in brskanja po stojalih žametnih, brokatnih in svilenih ženskih oblačil začnete spraševati, ali iščete na napačnem mestu.

Kje najti vintage oblačila

Preprosto se je povezati na splet in si ogledati urejene in čudovite spletne strani butikov, polne vrhunskih in neodvisnih znamk ter enkratnih draguljev. Če pa imate raje vznemirjenje lova, boste želeli poskusiti srečo v trgovinah s starinami ali dobrodelnih trgovinah z ženskimi oblačili. Še preden stopite skozi vrata, pa nasvet: naredite domačo nalogo. Ugotovite, katera doba ponuja tisto, kar iščete; spoznajte videz, ki vam je všeč. V modnih revijah preverite, kateri vrhunski vintage stili so trenutno v modi: navsezadnje nima smisla vlagati v obleko iz petdesetih in jopico z biseri, če smo se vsi preselili v šestdeseta.

Nato izberite svojo lokacijo. Trgovine z rabljenimi oblačili v premožnejših soseskah bodo ponujale dražje originale. Verjetno boste našli oblačila, o katerih bi sicer le sanjali, za delček cene. V cenejših predelih mesta so dobrodelne prodajalne ali trgovine z blagom, ki prodajajo tudi starodobna ženska oblačila. Če ste potrpežljivi, boste zagotovo odkrili dragulje.

Enostavni »naredi sam« popravki in nasveti za stiliranje

Ko najdete nekaj, kar vam je všeč, oblačilo podrobno preglejte. Majhne napake lahko dodajo značaj, madeži in raztrganine pa bi vas morali odvrniti od nakupa. Previdno preglejte rob, šive in celotno oblačilo za raztrganine in luknje. Mnogo jih je mogoče popraviti doma, če pa je tkanina tanka ali obrabljena, zapravljate denar.

Izgubljene gumbe in kaveljčke ali pokvarjene zadrge lahko nadomestite; plapolajoče robove popravite. Če šivanje ni vaša vrlina ali če oblačilo potrebuje predelavo, zakaj ga ne bi odnesli k šivilji? Navsezadnje plačujete nizko ceno za visokokakovostno žensko oblačilo, zato je morda vredno naložbe, če boste na koncu dobili nekaj, kar boste oblekli in v tem uživali.

Dva zadnja nasveta za nakupe iz druge roke:

  • Ne pozabite, da je bila prepoznavna silhueta dobe, ki jo imate radi, delno dosežena z nošenjem spodnjega perila, ki spreminja obliko. Če želite izpostaviti svoj videz, kupite takšno perilo.
  • Če ste zaljubljeni v oblačilo, vendar niste pripravljeni nositi steznika, pasu ali modrčka, razmislite, ali lahko oblačilo preoblikuje strokovnjak.

Vrhunski vintage, brez vonja

Kako se najbolje znebiti trdovratnega vonja po naftalinu in plesnivih kleteh? Svež zrak in sonce sta najboljša naravna dezodoranta. Oblačilo rahlo poškropite z belim kisom z majhno stekleničko za pršenje. Kislina v kisu bo nevtralizirala pH in preprečila slab vonj. Oblačilo obesite blizu odprtega okna, da pospešite postopek osveževanja. Če to ne deluje, poskusite oblačilo nežno oprati na roke, pri čemer čistilno sredstvo najprej preizkusite na majhnem koščku blaga.

Madeži na nekaterih vintage ženskih oblačilih so tam morda že desetletja in so verjetno vtisnjeni v tkanino. Dezodorant na primer lahko pusti madež pod pazduho. Sredstva za odstranjevanje madežev morda ne bodo delovala na teh globoko zakoreninjenih madežih, čeprav je mogoče nekatere prikriti ali skriti z lepimi obrobami, našitki ali drugimi okraski.

Madeži plesni so običajno trajni. Lahko pa poskusite prizadeto območje poškropiti z mešanico vode in limoninega soka, sode bikarbone ali kisa in oblačilo pustiti na svežem zraku ali soncu. Enostaven način odstranjevanja svetlejših madežev je, da nanesete ustrezen izdelek neposredno na madež in ga pustite, da se vpije pred pranjem. Za rahlo obarvan ali grd ovratnik nanesite blago čistilno sredstvo neposredno na madež, pustite nekaj minut in nato temeljito sperite.

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of two people decorating  a shop-window: Getty Images
Close-up image of vintage bodice: Getty images

Vintage oblačila so lepa in odlična trajnostna izbira. Pri Perwollu skrbimo za trajnost. Bi radi izvedeli več? Vse o tem preberite tukaj.