Skip to Content

Kako Perwoll preprečuje muckanje in bledenje

Perwoll preprečuje muckanje in bledenje, zato bodo vaša oblačila še dolgo videti kot nova

Muckanje in bledenje pri oblačilih preprosto nista zelo zaželeni lastnosti. O tem, kar lahko storite, da bodo vaša oblačila čim dlje videti kot nova, smo se pogovarjali s Perwollovimi strokovnjaki za tekstil in vprašali:

 • Kaj sploh sta muckanje in bledenje?
 • Kako lahko izdelki Perwoll Renew & Repair preprečijo muckanje in bledenje?
 • Kaj lahko še naredimo, da bodo naša oblačila čim dlje obstojna?

Tu so odgovori:

Kaj povzroča bledenje in muckanje?

Povezava se na prvi pogled morda zdi precej šibka, vendar imata bledenje in muckanje veliko skupnega. Poglejmo si podrobneje:

Muckanje

Znano tudi kot »Kaj so ti nadležni kosmi na mojem puloverju?« – muckanje je, ko na površini tekstila nastanejo vozlički, zaradi česar je površina videti hrapava. To se zgodi iz dveh glavnih razlogov:

1. Narava
Ves tekstil se mucka – nekatere vrste bolj kot druge. Večinoma je to odvisno od fizikalnih lastnosti samega tekstila. Običajno ima tekstil z daljšimi vlakni manj koncev in tako razvije manj vlaken. Pletene, zlasti ohlapno pletene tkanine, imajo krajša vlakna, ki puščajo prostor med preseki preje, zaradi česar so ranljive. 

2. Nega
Skrb za oblačila je drugi bistveni vidik. Preprosto povedano: bolj ko so vaša oblačila izpostavljena trenju, večja je verjetnost, da se bodo oblikovali vozlički ali mucke. Za to pa ni treba veliko – vsakič, ko se premaknete, hodite ali se dotaknete oblačil, povzročite nekaj trenja. Poleg tega pa lahko stanje še poslabšajo motnje v pralnem in sušilnem stroju. 

 

Bledenje

Ko nekajkrat oblečete oblačilo, boste morda opazili, da je barva oblačil bolj bleda kot prej. Za to obstajata dva glavna razloga:

1. Izguba barve
Pogosto pranje, zlasti pri visokih temperaturah, lahko povzroči bledenje barv. Poleg tega nekatere vrste tekstila še zlasti težko obdržijo barve. Naravna vlakna, kot je bombaž, na primer, v glavnem ne zagotavljajo take obstojnosti barv kot sintetika. 

2. Muckanje
Muckanje povzroča bledenje? Vse je stvar fizike! Barvni tekstil izgleda najbolje, če imajo vlakna popolnoma ravno površino in lahko na najboljši možni način odbijajo svetlobo. Zgoraj omenjeno muckanje ne ustvarja le vozlov, pač pa tudi ohlapne konce vlaken, ki štrlijo iz tekstila. Ti konci vlaken zagotavljajo, da se vpadna svetloba razprši in lomi ter odbija v različnih smereh. Naše oko zaznava ta pojav tako, kot da je tekstil zbledel; bolje rečeno, zdi se, kot da se je nad njim razvila siva meglica. 

Kako lahko pri tem pomaga Perwoll Renew Advanced?

Dobro vprašanje! Ko gre za muckanje in bledenje, inovativna formula Perwoll Renew & Repair zagotavlja dve prednosti hkrati: na eni strani Repair Complex pomaga odstraniti ohlapna vlakna in gladko lomljenje vlaken – za svetleče površine in optimalen lom svetlobe. Tako ne prepreči le muckanja, temveč pripomore tudi k svetlejši, intenzivnejši barvi. Po drugi strani pa posebni polimeri v formuli pomagajo preprečiti razbarvanje med pranjem in tako ne le ohranjajo prave barve, temveč tudi prispevajo tisti dobro znani Perwollov učinek osvežene barve.

Kako Perwoll preprečuje muckanje in bledenje

Seveda lahko zato, da bodo vaša oblačila še dlje videti kot nova, sprejmete še nekaj ukrepov:

 1. Vedno pozorno preberite navodila za pranje in etikete oblačil ter sledite navodilom.
 2. Pred pranjem obrnite oblačila, tako da bo zunanja stran znotraj, da zaščitite površino tekstila pred čezmernim trenjem.
 3. Skupaj perite podobne barve in s tem preprečite prenos barv.
 4. Uporabite robčke, ki absorbirajo odvečno barvilo.
 5. Če je mogoče, uporabite program za občutljivo ali ročno pranje.
 6. Najbolje bo, če perilo posušite v senci. Nekatere barve tekstila postopoma uničijo ultravijolično sevanje sončne svetlobe, zato tudi zbledijo.
 7. Pleteni puloverji ne smejo biti ohlapno obešeni. Namesto tega jih previdno zložite in pospravite.

TRANSLATION Image credits:
Header image: © Fotalia
Image one: © Stocksy
Image two: © GettyImages
Image three: © Stocksy

Povezani članki

 • Perwoll Renew Color

  Sodobna nega vlaken za sijoča barvna oblačila.

 • Oznake za pranje

  kaj pomenijo oznake na etiketah oblačil

 • Detergent za volno: volno pere in jo nežno neguje

  Zakaj je pralni prašek tako pomemben za volno in občutljivo perilo?