Skip to Content
Mladenka v črnem bikiniju leži na ležalniku in z nasmehom gleda v kamero

Pranje bikinija: namigi za nego kopalk

Kopalke in brisače so izpostavljene znatnim obremenitvam, ki jih povzročajo sonce, klor, sol ali znoj. Če želite svoj bikini ali kopalke nositi več kot eno sezono, priporočamo, da jih pravilno perete in zanje ustrezno skrbite. Naslednji nasveti vam bodo v ta namen prišli prav!

Kopalke operite, še preden jih prvič oblečete

Svoje nove kopalke operite, še preden jih prvič oblečete. Detergent z zaščitnim sredstvom za vlakna, kakršen je Perwoll Renew & Repair Color und Faser, je še zlasti primeren za pranje vašega najljubšega pisanega bikinija. Pranje ni potrebno le iz higienskih razlogov – pri proizvodnji tekstila številni proizvajalci uporabljajo kemikalije, za katere je stik s kožo priporočljiv le v omejenem obsegu. Materiali, uporabljeni v kopalkah, kot so npr. poliester, vlakna spandex ali najlon, so pogosto obdelani s sredstvi za zatiranje plesni. Pogosto so uporabljeni tudi barvila, fiksativi ali mehčalci, ki utegnejo povzročiti vnetje in srbenje.

Kopalke operite po kopanju

Kreme in olja za sončenje lahko na kopalkah pustijo madeže. Poleg tega lahko pesek, sol in klor dolgoročno poškodujejo vaše kopalke. Zato bikini ali kopalke takoj po kopanju sperite v čisti vodi. Med tuširanjem lahko bikini ali kopalke najprej sperete z blagim šamponom. Po tri- ali štirikratni uporabi je treba kopalke ustrezno oprati. To morate opraviti v pralnem stroju, da se vsa umazanija temeljito odstrani.

Ne obremenjujte občutljivega kopalnega tekstila: bikinija ne perite pri 60 °C. Najbolje bo, če nastavite negovalni cikel pri temperaturi 30 °C. Uporabljajte blag detergent in izključite centrifugo. Za večbarvne kopalke je primeren detergent za občutljive ali barvne tkanine, za svetle in bele pa univerzalni oz. večnamenski detergent. Ne uporabljajte mehčalca, saj se kopalke zaradi njega hitreje obrabijo. Da bi kopalke zaščitili pred mehanskimi vplivi v pralnem stroju, jih tako kot spodnje perilo zložite v mrežo za perilo. Zaponke in kovinski deli se tako ne morejo upogniti ali opraskati bobna za perilo.

Mladenič v modrih kopalkah leži na ležalniku na plaži
Plavanje je eden največjih užitkov na plaži – v sijočih barvah boste videti kar najbolje.

Kopalke pravilno sušite

Mokrih kopalk nikoli ne sušite na soncu. Neposredna izpostavljenost sončni svetlobi povzroči bledenje barv. Najboljši način sušenja je, da kopalke nežno stisnete v brisačo, nato pa jih položite na stojalo v senci. Če obešate bikini ali kopalke, ko so še mokre, se elastična vlakna hitreje obrabijo. To in toplota sušilnika ali grelnika utegneta vplivati na prileganje. Po barvah razvrščene brisače za roke in kopalne brisače lahko perete v pralnem stroju pri 60 °C. Najbolje bo, da jih sušite na vetru in se tako izognete togosti suhih vlaken.

Nega različnih kopalnih tkanin

Preverjanje etikete o negi so vam v pomoč pri pravilnem pranju bikinija. Večina kopalnih tkanin je iz poliestra, vsebujejo pa tudi spandex ali poliamid. Vendar pa se neopren ne uporablja več izključno za izdelavo oblek za surfanje in potapljaških oblek. Vse več modnih znamk zdaj ta material uporablja tudi za kopalke. Čiščenje je zaradi večjega potenja v neoprenu težje, oblačila pa lahko perete izključno ročno in s hladno vodo. Kadar so zelo umazana, pomaga, če jih za nekaj časa namočite v manjšo količino detergenta.

Kvačkan bombažni bikini je prav tako moden, toda kako ga operete? Po možnosti s programom pranja občutljivih oblačil pri 30 °C z manjšo količino mehčalca. V nobenem primeru ne uporabljajte sušilnega stroja ali centrifuge. Kvačkani bikini je najbolje sušiti tako, da ga položite na brisačo ali stojalo za sušenje v senci. Tako boste dlje uživali v svojih najljubših kosih!

Povezani članki

  • Perwoll Renew Color

    Sodobna nega vlaken za sijoča barvna oblačila

  • Oznake za pranje

    kaj pomenijo oznake na etiketah oblačil

  • Pranje in sušenje puhovk in puhastih spalnih vreč

    Tako ostane dolgo časa prijetna in mehka.