Skip to Content
Young woman taking a winter walk in a down jacket

Pranje in sušenje puhovk in puhastih spalnih vreč

Nežno tople in prijetno lahke puhovke nam pomagajo preživeti hladni letni čas: udobne in lahke puhovke spadajo med najbolj priljubljene zimske klasike. Prostorne puhaste spalne vreče so za ljubitelje spanja na prostem pri nič stopinj Celzija neprecenljive. Kaj pa storiti tedaj, ko vaš najljubši ogrevalni kos potrebuje temeljito pranje? Naš vodnik vam po korakih prikaže, kako pravilno prati puhovke in puhaste spalne vreče.

Samostojno pranje puhovke – ali je to mogoče?

Zaradi svojega lahkega in zračnega polnjenja so se puhovke izkazale za resnično priljubljeno zimsko modno oblačilo. V smislu nege so dolgo veljale za dokaj občutljiv kos, a z nekaj dobre volje, visokokakovostnega blagega detergenta, kakršen je Perwoll Wolle & Feines Faser Pflege, in s pravo tehniko lahko prešite jakne brez težav perete in sušite doma. Poleg pralnega, stojala za sušenje perila in sušilnega stroja potrebujete le malo potrpljenja. Da preprečite strukturne poškodbe ali zlepljenje drobnega puha in perja, je puhovke in puhaste spalne vreče po pranju priporočljivo prepihati v rednih časovnih presledkih. V naslednjem razdelku vam razkrijemo najboljši način, kako to narediti.

Kako prati puhovko? Korak za korakom do najboljšega rezultata:

 1. Madež kave tu, nekaj umazanije tam – najljubšo in zato pogosto nošeno jakno je treba slej ko prej temeljito očistiti. Takrat se mnogi sprašujejo: »Kako sploh najbolje oprati jakno?« Če na etiketi ni napisano nič, kar bi temu nasprotovalo, lahko zelo preprosto uporabite pralni stroj. Preden pa svoj najljubši kos vržete v boben, se prepričajte, da so zadrge dobro zaprte in gumbi zapeti. Če jo obrnete, ostane vaša puhovka med pranjem v stroju tudi dobro zaščitena.
 2. Ko jakno ali spalno vrečo ustrezno pripravite, je ključnega pomena, da izberete ustrezen program pranja. Ker puh in perje tako kot volno v prvi vrsti sestavlja keratin, priporočamo uporabo programa za volno in občutljive tkanine. Izberete lahko tudi posebne detergente za občutljiva oblačila. Tako kot puhovko lahko tudi puhasto spalno vrečo operete v stroju
 3. Da bi zagotovili optimalno razprostiranje vaše jakne ali spalne vreče v bobnu in njeno neovirano premikanje po raztopini pralnega sredstva, je priporočljivo, da ne dodajate drugih kosov perila. Če želite med programom pranja dodatno razrahljati puhasto polnilo, v boben dodajte teniške žogice.
 4. Dobra alternativa pranju spalne vreče v stroju je nežno ročno pranje v kadi. To lahko brez napora opravite z nekaj tople vode temperature približno 30 °C, s pravo količino blagega detergenta in brez močnega stiskanja ter ožemanja.

Po pranju – sušenje puhovk in puhastih spalnih vreč

Ko je vaša puhovka sveže oprana, sledi sušenje. V ta namen puhovko ali spalno vrečo čim nežneje izvlecite iz bobna za perilo. Če želite svoj najljubši kos osušiti na zraku, ga izvlecite iz pralnega stroja čim bolj vodoravno. Tako preprečite premikanje in strjevanje puha. To dragoceno oblačilo lahko nato optimalno razprostrete na stojalo za sušenje. Če želite neposredno zbirati kapljice, postavite sušilno stojalo v kad. Z izbiro pravega programa lahko puhovke sušite tudi v sušilnem stroju. Postopajte, kot sledi:

Text: Young woman in green down coat standing against brick wall
TRANSLATION Washing down jackets - due to its fine structure, down requires gentle care.
 1. Najprej se prepričajte, da je vaša puhovka v skladu z etiketo primerna za sušenje v sušilnem stroju.
 2. Če to drži, bo najbolje, da sveže oprano puhovko položite v sušilnik samo, brez drugih kosov perila. To ji omogoča prosto razprostiranje in gibanje znotraj bobna. Dodajanje čistih teniških žogic ali posebnih sušilnih kroglic pomaga pri mešanju in rahljanju puhastega polnila med sušenjem.
 3. Temperaturo sušilnika za 40 do 60 minut nastavite med 30 in 60 °C.
 4. Če ostane puhovka po prvem sušenju še vedno vlažna, postopek ponavljajte, dokler se popolnoma ne posuši.
 5. Nato pustite puhovko na obešalniku na zraku še 24 ur, da se popolnoma posuši. To bo preprečilo, da bi puh zaradi preostale vlage razvil neprijeten vonj ali plesen.

Pranje puhovk in drugi nasveti za nego

Vas zanima več nasvetov in trikov za pravilno nego tekstila in vlaknin? V našem blogu boste našli dragocene predloge za pranje sintetičnih vlaken, pametno sušenje perila v vašem domu in še veliko več!

Povezani članki

 • Perwoll Renew Wool

  Zglajuje vlakna in ohranja obliko vaših volnenih in ostalih občutljivih oblačil.

 • Oznake za pranje

  kaj pomenijo oznake na etiketah oblačil

 • Pranje umetnega krzna – da še dolgo ohrani svojo lepoto

  Tu boste izvedeli, kaj morate storiti, ko je treba očistiti vaš najljubši kos oblačila iz umetnega krzna.