Skip to Content
Mladenka stoji na postaji podzemne železnice, oblečena v krzneno jakno.

Pranje umetnega krzna – da še dolgo ohrani svojo lepoto

Umetno krzno je pravi magnet za oči in ga je pogosto težko ločiti od pravega. Oblačila in dodatki iz tega materiala so v modi: čedalje več blagovnih znamk opušča kune, minke, činčile in podobno ter ustvarja modo, ki ni le elegantna, temveč tudi trajnostna in etično neoporečna. A kaj storiti, ko vaš najljubši kos potrebuje čiščenje? Da bo vaše novo oblačilo ali dodatek za dom iz puhaste tkanine še dolgo ohranil lep videz, je pomembno vedeti, kako umetno krzno prati.

Iz česa je sploh izdelano umetno krzno?

Že po imenu lahko sklepamo, da je material izdelan umetno. Tako kot žamet in semiš spada v kategorijo tkanin iz pokončnih vlaken. Posebnost: za zagotavljanje tridimenzionalne strukture tkanine je med proizvodnjo integriran sistem tretjih niti, ki na desni strani tvori grudico. Medtem ko je osnovna tkanina običajno izdelana iz bombaža, se za pokončna vlakna uporablja sintetična preja, na primer poliester. Ta je v osnovno tkanino vtkan tako, da na nosilni strani tvori zanke. V naslednjem koraku proizvodnega procesa so te razrezane, ščetkane navzgor in po potrebi strižene. Za preprečitev osipanja je na hrbtno stran tekstila naneseno elastično lepilo. Na ta način nudi umetno krzno neskončno število oblikovalskih možnosti. Umetno krzno je lahko mehko kot bombažna blazinica ali plišasto kot medvedek. Da bi tako ostalo, je treba pri pranju umetnega krzna upoštevati določena pravila.

Čiščenje umetnega krzna – vrhunski nasveti

Umetno krzno lahko očistite na več načinov: lahko ga operete v pralnem stroju, lahko pa tudi ročno. Najbolje je, da preberete priporočila proizvajalca na etiketi z napotki za nego.

 • Preden začnete s ciklom pranja, oblačilo obrnite, tako da bo zunanja stran znotraj. Tako ustrezno zaščitite plišasti material.
 • Če se odločite umetno krzno oprati v pralnem stroju, izberite program za nežno pranje do največ 30 °C. Ne pozabite, da se bo pri 60 °C tkanina trajno deformirala.
 • Zmanjšajte hitrost vrtenja in opustite centrifugo. Ta občutljivi material vam bo za to nadvse hvaležen.
 • Ko oblačilo ali dodatke iz umetnega krzna po programu pranja izvlečete iz pralnega stroja, jih zavijte v debelejšo brisačo in večkrat povaljajte naprej in nazaj. Na ta način brisača v celoti vsrka vlago.
 • Oblačilo nato stresite, da se umetno krzno ne zlepi, in ga raztegnite v pravo obliko.
 • Proizvajalec morda izrecno zahteva ročno pranje. V tem primeru uporabite umivalnik ali plastično kad, napolnjeno s hladno ali mlačno vodo.
 • Dodajte sredstvo za ročno pranje in počakajte, da nastane pena.
 • Umetno krzno pustite namakati približno 15 do 20 minut, nato pa ga večkrat temeljito sperite s hladno vodo.
 • Za zadnje izpiranje lahko v vodo dodate mehčalec, na primer Vernel.

Sušenje umetnega krzna – ta pravila so pomembna

Da bi svojo jakno iz umetnega krzna predstavili električnemu sušilniku, res ni najboljša ideja! Tudi če sušilnik nastavite na hladno delovanje, si ne bosta všeč. Sušilni stroj namreč ustvarja toploto in trenje, ki uničuje občutljiva pokončna vlakna. V najslabšem primeru lahko celo uničite stroj. Da bi se izognili temu, da bo sušenje trajalo večno, umetno krzno po pranju zavijte v suho brisačo, kot je opisano zgoraj. Potem pa je oblačila najbolje obesiti na obešalnik in jih pustiti na svežem zraku ali v dobro zračenem prostoru. Da bo vaš najljubši kos še bolj puhast, uporabite krtačo za pse in mačke.

Neprijetne vonjave v umetnem krznu? Ne bo težav

Ste večer preživeli v restavraciji, zdaj pa se iz vašega plašča iz umetnega krzna širijo močne vonjave po hrani? To še ne pomeni, da morate svoje umetno krzno takoj vreči v pralni stroj. Da bi se znebili neželenih vonjav, je dovolj, da umetno krzno obesite v kopalnico, medtem ko se tuširate. Para nežno odstrani vonj.

Kateri detergent je primeren za tkano krzno?

Za čiščenje občutljivega umetnega krzna je priporočljivo uporabiti zelo blag detergent. Perwoll Wolle & Feines je sodobno sredstvo za zaščito vlaken, ki zagotovi, da umetno krzno ostane puhasto. Na začetku izpiralnega cikla dodajte malo mehčalca, s čimer boste rezultat še izboljšali.

Povezani članki

 • Perwoll Renew Wool

  Zglajuje vlakna in ohranja obliko vaših volnenih in ostalih občutljivih oblačil.

 • Oznake za pranje

  kaj pomenijo oznake na etiketah oblačil

 • Pravilno pranje črnega jeansa

  Tako črna ostane dolgo časa črna.