Skip to Content

Pranje spodnjega perila – vodnik

Spodnje majice iz fine svile, boksarice iz organskega bombaža in čipkasti modrčki – torej vse tisto, kar nosimo neposredno na koži, mora biti še zlasti kakovostno, mehko in dihati. Običajno pa so prav te tkanine tudi najbolj občutljive, spodnje perilo pa še zlasti pogosto perete. Razkrivamo vam, kako tudi fino spodnje perilo po več pranjih še vedno izgleda kot novo.

Pranje spodnjega perila: potreben je dober občutek

Če želite oprati spodnje perilo, se morate v procesu soočiti z več izzivi:

Ker ima spodnje perilo neposreden stik s kožo, mora pralni cikel temeljito odstraniti ne samo znoj in madeže, temveč tudi bakterije.

Vsakodnevno bombažno spodnje perilo ali fino čipkasto perilo – paleta spodnjega perila je široka in vsak kos ne prenese enake obdelave. Zato ni vsako spodnje perilo primerno za pralni stroj.

Najpogosteje peremo spodnje perilo: vsak dan zamenjamo spodnje hlačke in bokserice, nedrčke pa v glavnem najpozneje po štirih do petih nošenjih. Tako se spodnje perilo od vseh oblačil najpogosteje vrti v pralnem stroju. Da bi trajalo dolgo, je treba čiščenje kljub vsej temeljitosti opraviti čim nežneje.

Pranje spodnjega perila – pomemben je material

Pravilno ravnanje v vsakem posameznem primeru je v veliki meri odvisno od materiala. Zlasti pri spodnjicah in nedrčkih so etikete z navodili za pranje pogosto žrtve udobja oz. udobnega nošenja, zato jih preprosto izrežemo. V teh primerih se v grobem držite naslednjih smernic glede temperatur in pralnih ciklov:

Bokserice, spodnje hlačke in spodnje majice iz bombaža lahko povsem preprosto operete v pralnem stroju. Za barvna oblačila izberite temperaturo od 40 do 60 °C, odvisno od stopnje umazanosti, pri tem pa uporabite ustrezen detergent z zaščito pred barvami. Belo bombažno spodnje perilo lahko tudi kuhate, a tudi zanj običajno zadošča temperatura 40 do 60 °C.

Občutljivejše tkanine iz viskoze ali čipke niso tako odporne: za te nastavite program občutljivega pranja na 40 °C in uporabite ustrezno blag detergent. Za zagotovitev zanesljivega odstranjevanja vseh bakterij in vonjav so na voljo posebna higienska sredstva za izpiranje. Ta zagotavljajo antibakterijski učinek ali nevtralizirajo vonjave. Sušilnik pa naj ob tako občutljivem spodnjem perilu vselej ostane tabu.

Zlasti fine tkanine – na primer spodnje perilo iz čiste svile – je treba prati ročno. V ta namen oblačilo za nekaj minut namočite v mlačno vodo z nekaj (protibakterijskega) tekočega detergenta. Nato ga sperite s čisto hladno vodo in pustite, da se posuši na zraku, po možnosti na brisači.

Funkcionalno in športno spodnje perilo zahteva posebno nego, da postane čisto in ohrani svoje lastnosti vpijanja znoja in uravnavanja temperature. Pri nizkih temperaturah in nizki hitrosti ter uporabi posebnega športnega detergenta vodoodporna membrana takšnih športnih oblačil ostane nedotaknjena.

Mehčalec nima v stroju s športnimi oblačili kaj iskati. Če pa perete običajno spodnje perilo, poskrbi mehčalec za še več udobja pri nošenju, še zlasti ko gre za bombaž.

Pranje spodnjega perila – to so posebne lastnosti, ki jih velja upoštevati

Nedrčke lahko običajno perete tudi v pralnem stroju – temperatura od 30 do 40 °C je povsem primerna. Vendar pa jih ne smete polagati v boben brez zaščite: pri nedrčkih z žično oporo posebna mreža za perilo prepreči sprostitev žičnih nosilcev in s tem morebitne poškodbe pralnega stroja ali drugih kosov perila. Pred ciklom pranja morate zaponke vedno zapreti. Potiskano ali vezeno spodnje perilo lahko prav tako vstavite v mrežo za perilo in ga obrnite tudi navzven – tako zaščitite občutljivejše okraske pred obrabo.

Povezani članki

  • Perwoll Renew Wool

    Zglajuje vlakna in ohranja obliko vaših volnenih in ostalih občutljivih oblačil.

  • Oznake za pranje

    kaj pomenijo oznake na etiketah oblačil

  • Pranje viskoze – kako ohraniti vaše najljubše kose v formi

    Kaj je viskoza? Vsi imamo vsaj en kos oblačila iz viskoze, toda kaj je sploh viskoza?