Skip to Content
Mladenka v zračni rumeni obleki s slamnikom se sprehaja po polju sivke.

Pranje viskoze – kako ohraniti vaše najljubše kose v formi

Viskoza daje koži dober občutek. Ta dragoceni material se svetlika kot žamet in se ujema s skoraj vsakim modnim trendom – naj bodo to zračne obleke in hlače, plapolajoče rute ali pisane srajce. Kako pa pravilno operete viskozo tako, da bo ohranila sijaj? Ne prav preprosto, saj je ta material nadvse občutljiv.

Kratka predstavitev materialov – kaj je tako posebnega na viskozi?

Če želite razumeti, kako pravilno čistiti viskozo, je treba najprej spoznati njene lastnosti. Viskoza, prav tako imenovana umetna svila, je hermafroditski izdelek: pol naravna, pol kemična tkanina. Izdelana je iz celuloze, nadalje predelane na kemični osnovi.

Kako prati viskozno tkanino?

Viskoza je občutljiva, zlahka se guba in se hitro skrči. Zato je pomembno izbrati pravo temperaturo in ustrezen detergent. Vseeno pa včasih pri pranju tkanine iz viskoze ni treba upoštevati nikakršnih omejitev, kar velja tedaj, ko je oblačilo izdelano iz mešanice materialov.

 • Ker se viskoza rada krči, prenaša le nizke temperature do 40 °C. To pravilo velja, če perete viskozno srajco, velja pa tudi za katerokoli drugo oblačilo.
 • Če ne želite tvegati, izberite še nižjo temperaturo in perite viskozo pri 30 °C. Če ste v dvomih, preverite etiketo z napotki za nego.
 • Zaradi zaščite materiala je boben priporočljivo napolniti največ do dveh tretjin.
 • Zadrge, bleščice ali okraski se lahko poškodujejo in povzročijo madeže. Takšna oblačila je bolje prati ločeno.
 • Včasih je viskozo priporočljivo prati v hladni vodi, na primer, če gre za viskozni šal. Najbolje bo uporabiti detergent, ki je primeren tudi za volno. Za ohranitev oblike in lahkotnosti vašega plapolajočega šala bo pomagalo, če ga sušite v vodoravnem položaju in ga s krpo pokritega likate pri nizki temperaturi.
 • Viskoza zaradi nepravilne nege trpi. Če se je oblačilo skrčilo, ga znova operite pri 40 °C ali pa namočite v vodo z nežnim sredstvom za nego dojenčkovih las. To bo vlakna zrahljalo tako, da jih boste lahko nežno povlekli nazaj v prvotno obliko.
Slika etikete z napotki za nego oblačila iz 100-odstotne viskoze od blizu.
S pravo nego bodo vaši najljubši kosi iz viskoze še dolgo obdržali svojo lepoto.

Pozabite na sušilni stroj

Viskoza se zaradi svoje strukture zelo hitro naguba, zato oblačila iz tega materiala niso primerna za sušilni stroj. Tkanine je najbolje obesiti na obešalnik in jih pustiti na svežem zraku. Tkanine nikoli ne postavljajte na radiator: tam visoke temperature predstavljajo nevarnost krčenja. Da bo viskoza po pranju spet lepa in gladka, začnite likati, še preden se tkanina popolnoma posuši. Likajte na drugi stopnji, na tkanino pa položite vlažno krpo. Primeren bo tudi parni likalnik.

Zakaj se mi je majica skrčila?

Morda ste že doživeli, da ste oblačilo iz viskoze po prvem pranju izvlekli iz pralnega stroja v čudnem stanju. Tkanina je bila trda, skoraj tako kot kos kartona. Ne skrbite: oblačila vam ni treba reciklirati. Morda ste opazili, da med sušenjem tkanina spet postane mehka, po likanju pa se ji povrne prvotna tekstura.

Kateri detergenti so primerni za viskozo?

Poskrbite, da bo detergent deloval tudi pri nizkih temperaturah, tako da bodo vaša oblačila iz viskoze dejansko čista. Za občutljiva vlakna je primeren blag detergent. Najboljša izbira bi bil tekoči detergent, kakršen je Perwoll Wolle & Feines, ki ohranja intenzivnost barv.

Ali je možno pranje viskoze pri 60 °C?

To je odvisno od vrste viskoze. Modal je na primer sestavljen izključno iz vlaken lesa bukve in je drugače preden. Prednost: tkanina se hitreje suši in je odporna na toploto. Zato so laneno perilo, domači tekstil in posteljnina pogosto izdelani iz modala, ki ga je mogoče prati celo s kuhanjem. Enako velja za Lyocell, ki je pridobljen iz lesa evkaliptusa in je priljubljen za poletne obleke in spodnje perilo.

Povezani članki

 • Perwoll Renew Color

  Sodobna nega vlaken za sijoča barvna oblačila.

 • Oznake za pranje

  kaj pomenijo oznake na etiketah oblačil

 • Kako Perwoll preprečuje muckanje in bledenje

  Dolgo sijoče lepo: Ugotovite, kako lahko s Perwoll Renew & Repair preprečite nastajanje vozličkov in dolgo časa ohranite lep videz svojih oblačil.