Skip to Content

Pravilno pranje črnega jeansa

Je to še črno ali že temno sivo? Če radi nosite črne kavbojke, poznate težavo: po nekaj pranjih začnejo bledeti ali dobijo bele lise. To bo morda videti kar v redu, a še zlasti pri novih kavbojkah si zagotovo želite, da čim dlje obdržijo svojo črno barvo. Perwoll je zbral najboljše nasvete, da bodo vaše kavbojke čim dlje črne.

Priprava črnega jeansa za pranje

Nič nimamo proti videzu obrabljenih kavbojk, ki ga lahko dobi temna tkanina že po nekaj pranjih – morda je videti zelo kul. Če pa želite čim dlje ohraniti črnino svojih kavbojk, bo najbolje, da že pred pranjem začnete s pravilno nego. Pri temnem tekstilu je vedno pomembno: preverite vsebino žepov. V njih lahko na primer še vedno ostanejo skriti papirnati robčki, ki se med pranjem razkrojijo in na tkanini pustijo vlakna. V primeru črnih oblačil lahko to pomeni, da jih je treba oprati še enkrat – intenzivnost barve pa tako še hitreje utrpi posledice.

Ko so žepi prazni, črne kavbojke obrnite tako, da bo zunanja stran znotraj. Tako zaščitite barvilo na zunanji strani hlač. Tipične svetle lise vzdolž šivov so na primer pogosto posledica obrabe med centrifugiranjem. Črno perite vedno z drugimi temnimi barvami, ker je rahlo obarvanje drugih oblačil nemogoče preprečiti. Če svetli tekstil perete skupaj s temnimi oblačili, se obarva sivkasto.

Pravilno pranje črnega jeansa v stroju

Še preden vržete svoje hlače v pralni stroj, preverite etiketo z napotki za nego, da ugotovite, katero najvišjo temperaturo prenesejo in ali morate pri čiščenju upoštevati še kaj drugega. Pranje je še zlasti blago do barvil, če izberete nežen program pranja pri 30 °C in le zelo blag ožemalni cikel.

Zelo pomembno je, da uporabite pravi detergent. Nikakor ne smete uporabljati univerzalnega detergenta, ker vsebuje več belilnih sredstev, ki raztapljajo barvilo. Prava izbira za črne kavbojke je temnim tekstilijam posebej prilagojen tekoči detergent, kakršen je Perwoll Renew & Repair Schwarz und Faser. Ta izdelek ne le ščiti črna oblačila pred bledenjem, temveč tekstilna vlakna tudi gladi, zaradi česar je črna videti še intenzivnejša.

black shoes

Kis in sol sta sredstvi iz domačega gospodinjstva, ki naj bi pozitivno vplivali na intenzivnost barve temnega tekstila. Vseeno pa nimata negovalnih lastnosti ali čistilnega učinka, ki jih zagotavlja posebno sredstvo za čiščenje temnih tekstilij. Kis lahko poleg tega celo napade gumijasta tesnila pralnega stroja. Ustrezen detergent bo nežnejši do oblačil in stroja.

Nega črnega jeansa po pranju

Po pranju bo najbolje, če svoje črne kavbojke pustite posušiti na zraku. Toplota sušilnika ni dobra niti za barvo niti za vlakna. Najbolje bo, če kavbojke obesite na vrvico nekje na prostem v senci. Ne sušite neposredno na soncu, saj to črnino pobeli, zaradi česar slej ko prej postane siva.

So vaše črne kavbojke z leti zbledele, a se še vedno tako lepo prilegajo, da se nikakor ne želite ločiti od njih? Potem si jih lahko znova obarvate s pomočjo tekstilne barve iz trgovine. Strokovnjak za barve Perwoll nato pri vsakem pranju pomaga ohraniti novo črnino v vlaknih.

TRANSLATION Image credits:
Header image: ©Shutterstock
Image one: ©iStock

Povezani članki

  • Perwoll Renew Black

    Sodobna nega vlaken za sijoča temna oblačila

  • Oznake za pranje

    kaj pomenijo oznake na etiketah oblačil

  • Pranje svile hkrati z zaščito tkanine

    Pranje svile je zdaj enostavno.