Skip to Content

Oblačila brez meja: 3 projekti počasne mode, ki jih morate poznati

Ljubitelji okolja in ekološki oblikovalci nas navdihujejo s projekti v okviru svoje do planeta prijazne strasti – počasne mode. Kar je na voljo na policah trgovin z oblačili, spletnih ali fizičnih, nas prisili, da se odločimo, kaj bo pristalo v naših garderobah. S svojimi odločitvami vplivamo na naše okolje – iz česa je vsak izdelek izdelan in kako vpliva na čistočo vode, zraka in kopnega po vsem svetu. Če se proizvodnja oblačil hitre mode ustavi, imajo od tega korist vsi.


Modna industrija začenja v posel ustvarjanja novih oblačil tkati počasnejše, etične, trajnostne prakse. Kot potrošniki lahko to akcijo sprejmemo in oblačila vedno izbiramo z vestjo – da to ne bo le prehoden trend. Počasno modo lahko premišljeno vtkemo v tkanino vseh naših življenj – obravnavamo tri dejavnosti, predane spremembi.

Nagrade za premislek o hitri modi

Nič ne izboljša naših navad bolj kot spodbude in nagrade. Obstaja veliko nagradnih projektov, namenjenih prepoznavanju oblikovalcev in podjetij, ki postavljajo pravično modo v ospredje svojih novih idej.

  • Nagrade Green Carpet Fashion Awards trajnostne inovacije že postavljajo v soj žarometov, kjer svetovno znani modeli in hollywoodske zvezde podeljujejo nagrade, ki pomagajo ozaveščati o pomenu oblačil, izdelanih z vestjo.
  • Nagrade Sustainable Fashion Awards nagrajujejo najbolj trajnostne ideje oblikovalcev in blagovnih znamk, ki izpolnjujejo pogoje s svojim odgovornim odnosom in ukrepi za zmanjšanje odtisa. Njihova denarna nagrada je razdeljena na dva dela: polovica za zmagovalca in polovica za nevladno organizacijo, ki je zavezana okolju.
  • Modna diplomantka iz Melbourna Tess Whitfort, ki je lani prejela nagrado Redress Design Award, pravi: »Naša odgovornost je omejiti negativne vplive modne industrije na okolje ... bodisi z uporabo umetne inteligence za ustvarjanje vzorcev brez odpadkov ... bodisi z novim do okolja prijaznim tekstilom ali postopkom.«
  • Ti ambasadorji eko mode lahko pomagajo potisniti modno industrijo v povsem novo dobo, ko kolege oblikovalce vabijo k razmisleku o tem, kako izdelujejo in predelujejo svoje tkanine – in s tem potrošnikom pokažejo, da so trajnostna oblačila kul!
Eine Frau bei den Green Carpet Fashion Awards, einem Slow-Fashion-Event

Analiza do okolja prijaznih oblačil – lokalno

Die australische Slow-Fashion-Designerin Tess Whitfort hat 2018 den ersten Preis gewonnen

Kate Fletcher, profesorica trajnosti, oblikovanja in mode, ki je predstavila svoj TEDx pogovor o uporabništvu: moda nad potrošništvom, je navdušena ambasadorka odgovornih in trajnostnih odločitev. Fletcherjeva raziskuje tudi, »kako deluje kot celota,« da vpliva na izbiro oblačil na naših hrbtih. Kot članica Centra za trajnostno modo v Londonu je pred kratkim vodila projekt Modne ekologije. Ta fascinantna raziskava je proučevala lokalizem ter interakcije in odnose med oblačili, ljudmi in njihovo lokalno okolico.

Prizadevanje in čas, potreben za ogled celotne modne slike z lokalnim vzorčenjem, bosta nedvomno privedla do boljšega razumevanja trenutnih modnih odločitev – in do tega, kako lahko skupaj izberemo pravično in počasno modo.

Popravljanje raztrganega sveta, šiv za šivom

Potrošniki pozabljajo na čas, ko smo obdržali vsak kos oblačila in se ga držali čim dlje. Z ljubeznijo bi dodali šiv na raztrgane robove odeje in zakrpali luknje z vezeninami. Danes oblačila zavržemo, če se strga šiv ali odpade gumb. Projekt Vidno popravljanje nas spodbuja, naj oblačilom podaljšamo življenje in se vanje znova zaljubimo.

Spletno mesto ponuja »Mendspiration« – ustvarjalne ideje o tem, kako popraviti poškodovano oblačilo – objave na blogu razkrivajo obilo navdihujočih zgodb, hkrati pa poudarjajo pomirjujoče prednosti pozornega šivanja. Zelo pomembno pa je, da spodbujajo druge, da postanejo aktivni na družbenih omrežjih in objavijo svoje ponosne kreativne popravke in obnovljena oblačila.

Če vsi začnemo krpati in šivati, bo manj oblačil končalo v smetnjaku – in razkrili bomo svojo individualnost proti klonom mode visoke ulice.

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of Green Carpet Fashion Awards event: Getty Images
Image of Redress Design Award winner: Redress Design Award PR

Iniciative počasne mode nas navdihujejo in motivirajo, da postanemo boljši. Če želite videti, kje Perwoll stoji na področju trajnosti – in kako se razvijamo – kliknite tukaj