Skip to Content
Stoffe färben – Batik ist Trend.

Barvanje tkanin – zdaj bo pisano

Nekoč so bile zavese zelene, najljubše hlače modre, prt na mizi pa je sijal v rdeči barvi. Vendar pa je s časom svežina barv zbledela. Razlogi so lahko različni: močna izpostavljenost svetlobi, obraba zaradi pogostega nošenja in tudi pogosto pranje. Kaj storiti, ko bogata barva popolnoma zbledi? Pokazali vam bomo, kako hitro in enostavno pobarvati tkanine, da bo vaš dom kmalu spet sijoče barvit.

Barvanje tekstila: Katere tkanine so primerne?

Preden tkaninam dodate novo barvo, preverite, iz kakšnega materiala so. Ali tkanino sploh smete barvati?

Če gre za naravne materiale, barvanje ni problematično. Bombaž, lan, viskozo, jeans, juto in platno lahko običajno barvate brez težave. Težje je barvati povsem sintetične materiale, kot so poliester, poliamid, elastan in poliakril. Kdor si ne želi uničiti najljubšega oblačila ali dragocenega oblazinjenja zofe, naj z barvanjem raje ne eksperimentira.

V nasprotju s povsem umetnimi vlakni, so možnosti za uspešno barvanje mešanih vlaken večje. Vendar pa je tukaj rezultat zelo odvisen od sestave tkanine. Več kot ima material naravnih vlaken, bolj uspešno bo barvanje. Na primer: Tkanine, ki vsebujejo 70 odstotkov viskoze in 30 odstotkov poliestra, se bodo z barvami pigmenti obarvale bistveno bolj kot tkanine, ki vsebujejo 30  odstotkov viskoze in 70  odstotkov poliestra. 

Naj tkanino barvam v pralnem stroju ali ročno?

Barvanje tkanine poteka tako, kot pranje. Občutljivih materialov, kot je na primer svila, se ne sme vedno prati v pralnem stroju. Robustnim materialom, kot je na primer bombaž, pa pranje v bobnu pralnega stroja ne pride do živega. Najbolje je, da pred barvanjem preberete priporočila za nego na etiketi proizvajalca.

Tako barvamo tkanine v pralnem stroju

 1. Želeno tkanino položite v pralni stroj.
 2. Dodajte barvo za tekstil (npr. barvo Dylon).
 3. Zdaj vklopite glavni cikel pranja pri 40 ali 60 stopinjah.
 4. Ko je cikel zaključen, iz pralnega stroja vzemite pakiranje, tkanino pustite v bobnu in zaženite nov cikel pranja – povsem običajen cikel s pralnim praškom.
 5. Uspelo vam je: Najbolje, da tekstil obesite na svež zrak, da se posuši.
 6. Ni ga čez varnost: Po barvanju tekstila še enkrat vklopite pralni stroj in ga zaženite praznega. Tako se boste izognili obarvanju perila pri naslednjem pranju.

Ročno barvanje tekstila – korak za korakom

 • Veliko posodo napolnite s šestimi litri tople vode.
 • V vodi raztopite želeno barvo.
 • Tkanino potopite v barvno kopel. Tkanina naj se namaka eno uro. V tem času barvno kopel s tkanino v rednih presledkih mešajte, da se bo barva lepo in enakomerno porazdelila.
 • Na koncu tkanino skrbno operite s pralnim praškom oz. spirajte tako dolgo, da bo voda čista.

Barvanje tkanine z domačimi sredstvi: Babičine skrivne recepture

Poleg barv za tekstil nam s svojimi barvami za tkanine pomaga tudi mati narava. Zapeljive barvne odtenke rdeče in rožnate barvelahko pričarate tudi z avokadovimi koščicami, jagodami, malinami, češnjami in hibiskusom. Modro barvo zagotavljajo borovnice, črni ribez in rdeče zelje.

Zasončno rumene tkanine lahko uporabite naravne barve kot so žafran, kurkuma ali čebula. Kaj pa pravite na sveže zeleno barvo? Na pomlad bodo naše majice in puhasto mehke odeje pripravljene s pomočjo špinače, kopriv, rmana in zlate rozge. Kako pa so vam všeč trendovsko rjave poletne hlače? To željo vam lahko izpolnijo kavna usedlina, čaj, orehove lupine ali hrastovo in kostanjevo lubje.

Stoffe mit Naturfarben färben.
Z barvami rastlin lahko poleg velikonočnih jajc obarvate tudi tkanine.

Zelo hvale vredno in zaželeno je izkoristiti moč barv, ki nam jih ponuja narava. Pri vsem pa morate biti pazljivi, saj se nastalih barvnih učinkov ne da predvideti. Kdor je kljub vsemu drzen in si želi poskusiti, naj sledi naslednjim navodilom:

Tako boste tkanine pobarvali naravno

 • Liste ali cvetove položite v zavezano krpo iz muslina.
 • Bodite pozorni na razmerje med tkaninami in rastlinami. Idealno razmerje je 1:1, 200 gramov tkanine in 200 gramov rastlin.
 • Zdaj vrečice z barvo potopite v vročo vodo. Najboljša izbira je vedro ali kad iz emajla. Vse skupaj pustite mirovati dve uri.
 • Po barvanju ne ožemajte: namesto tega nemudoma odnesite v pralni stroj in operite s sredstvom za občutljivo perilo. Naš namig: Perwoll za pranje občutljivega perila in volnePerwoll Feines & Wolle bo sveže pobarvana vlakna opral hitro in nežno. 

Povezani članki

 • Perwoll Renew Color

  Sodobna nega vlaken za sijoča barvna oblačila.

 • Oznake za pranje

  kaj pomenijo oznake na etiketah oblačil

 • Pranje in sušenje puhovk in puhastih spalnih vreč

  Tako ostane dolgo časa prijetna in mehka.