Skip to Content
Eine Frau sitzt am Strand und lächelt

Pranje kašmirja: Nežna nega za plemenita vlakna

Kapa, šal ali pulover: Pranje in sušenje tkanin iz kašmirja sploh ni težko, če pri tem upoštevate nekaj nasvetov. Povedali vam bomo, kako pravilno prati in negovati najljubše kose iz plemenite kozje volne, ne da bi pri tem poškodovali material.

Ali je kašmirsko volno mogoče prati?

Odgovor na vprašanje »Ali je pranje kašmirja mogoče« je: da – vendar kar se da nežno in kolikor je mogoče poredkoma. Tkanine iz kašmirja odlikuje predvsem njihova edinstvena puhasta mehkoba. To neverjetno mehkobo ustvarja podsloj dlake kašmirske koze, ki ima termoizolacijski učinek. Po vsem svetu ima volna sloves najbolj fine in najplemenitejše volne.

Kašmirska koza letno da samo približno 200 gramov tega finega podsloja dlak, zato je ta volna tudi tako draga. Prvobitni habitat kašmirskih koz je Himalaja in Pamir. Tu so kraji, ki ležijo na visoki nadmorski višini, koze pa so izpostavljene močnim temperaturnim nihanjem. Podsloj dlake živali na naraven način zaščiti pred vročino, mrazom in vlago. Kašmirska volna je zlasti priljubljena za vrhunske pletenine prav zaradi svoje puhaste mehkobe, učinka uravnavanja temperature in sposobnosti absorbiranja večkratnika lastne teže v vlagi.

Eine Ziegenherde in einem Tal
Dom kašmirskih koz so višavja Himalaje. Njihova fina volna je termoizolacijska.

Pranje kašmirja: Je res potrebno ali odveč?

Pulover, šal, kapa ali odeja: Da bodo plemeniti kosi iz kašmirja dlje časa ostali lepi, morate biti pri negi zelo pazljivi. Načeloma kašmir perete samo, ko je to res nujno potrebno. Fina volna ima že po naravi samočistilne in antibakterijske lastnosti. To pomeni, da je pranje pletenin iz kašmirja nujno resnično zelo poredkoma. Obstaja veliko možnosti, kako pletenine iz kašmirja osvežiti tudi brez pranja:

 • Če imate na primer občutek, da ima vaš šal ali pulover iz kašmirja po obisku restavracije neprijeten vonj, pogosto zadostuje, da pletenino po nošenju za nekaj ur ali čez noč obesite, da se prezrači.
 • Druga možnost pa je, da pletenino iz kašmirja po tuširanju obesite v kopalnici. Visoka zračna vlaga pomaga pri odstranjevanju neprijetnega vonja oblačil.
 • Površinsko umazanijo lahko večinoma preprosto obrišete ali pa tkanino pazljivo skrtačite. Če je pranje neizogibno, seveda lahko pletenino iz kašmirja vsekakor tudi oprete. Kako natančno to poteka, pa bomo razložili v nadaljevanju.
Ein Kaschmiroberteil auf einem weißen Holzhintergrund, daneben steht ein Tee und liegt ein goldenes Blatt
Z nekaj pazljivosti med pranjem, bo kašmir ostal še dolgo časa lep.

Pravilno pranje kašmirske volne

Kašmir lahko perete tako v pralnem stroju kot tudi na roke. Čeprav si nekako mislimo, da je ročno pranje volni nežnejše, je treba omeniti, da lahko tkanine iz kašmirja v programu za pranje volne ali programu za občutljivo perilo sodobnejših pralnih strojev negujemo celo bolje kot v umivalniku!

Posebni detergenti za volno, kot je Perwoll Wolle & Feines, raztapljajo umazanijo, ne da bi pri tem poškodovali teksturo volnenih vlaken. Zaradi lastnosti nežnega detergenta, ki vlakna obda s posebnim premazom, ostanejo naravne lastnosti občutljive volne ohranjene, tkanina iz kašmirja pa bo po pranju čudovito puhasto mehka. Vsekakor med pranjem kašmira ne priporočamo uporabo mehčalca, saj njegova sestavina vpliva na lastnosti volnenih vlaken.

Najbolje,da pulover iz kašmirja pred pranjem obrnete narobe in boben pralnega stroja napolnite samo do polovice. Vrečka za pranje bo preprečila, da bi med pranjem prišlo do obrabe plemenitih pletenin iz kašmirja. Izberite centrifugo z največ 800 obrati. Med pranjem volneje zelo pomembna tudi temperatura pranja. Dele s kaveljčki ali zadrgo vedno perite ločeno, da se ne bodo zataknili v kašmirsko volno in poškodovali nežnih vlaken tkanine.

Kašmir in ustrezna temperatura pranja Kot pri drugih naravnih vlaknih in vrstah volne je tudi pri pranju kašmirske volne zelo pomembna ustrezna temperatura. Če ima vaš pralni stroj program za pranje volne ali občutljivega perila, bo samodejno nastavljena ustrezna temperatura. V nasprotnem primeru izberite program za občutljivo perilo, katerega temperatura ne bo presegala 30 stopinj Celzija.

Kašmir in pranje na roko Seveda lahko pletenino iz kašmirja operete tudi na roko. Voda mora biti v tem primeru mlačna. Pletenino pazljivo sperite in se izogibajte dolgemu namakanju, saj se lahko zaradi slednjega volna sprime ali zaplete. Tkanino nato sperite s čisto vodo in nežno iztisnite vodo. Po pranju pulover ali šal iz kašmirja zavijte v brisačo, da nase potegne vlago in se bo tkanina hitreje posušila.

Povezani članki

 • Perwoll Renew Color

  Sodobna nega vlaken za sijoča barvna oblačila.

 • Oznake za pranje

  kaj pomenijo oznake na etiketah oblačil

 • Pranje in sušenje puhovk in puhastih spalnih vreč

  Tako ostane dolgo časa prijetna in mehka.